Sokeriliemet

Voit käydä myös kommentoimassa tätä postauksessa.

Ohessa muillekin namutädeille ja -sedille avuksi pari taulukkoa, jotka olen koonnut eri lähteistä ja oman kokemuksen karttuessa.

Lämpötilat voivat hieman vaihdella, joten kannattaa vaan testata itsekin. Taulukko ei ole tieteellisen tarkka.

AsteCelsiusKäyttöSokeri-%
Lanka-asteet 108-111 Siirappia
Lyhyt lanka 108 sorbettien ja jäätelöiden päälle 80
Pitkä lanka 110 siirappia vodkashotteihin 80
Kuula-asteet 112 - 130 Karkkia
Pehmeä kuula 112 - 115 fudge, praliini, italialainen marenki 85
Kiinteä kuula 118 - 120 kermakaramelli, macaron-leivos 87
Kova kuula 121 - 130 suolavesitoffee,
vaahtokarkki, candy corn
92
Murtoasteet 132 - 154 Karkkia
Pehmeä murto 132 - 143 nougat, vedetty karamelli,
pehmeä toffee (kermatoffee)
95
Kova murto 146 - 154 nekku, toffee, tikkari, rintasokeri,
kova karkki
99
Karamelliasteet 160 - 177 Koristeita, karamellisoitu sokeri
Kirkas neste 160 kehrätty sokeri, jälkiruokakoriste 100
Ruskea neste 170 (jälkiruokakoriste) 100
Palanut sokeri 177 - 100

Jos et omista sokerilämpömittaria, voit yrittää tunnistaa asteet vesilasitestillä:

AsteTunnistaminen ilman lämpömittaria
Lanka-asteet Kylmään veteen tiputettu tippa muuttuu langaksi, joka ei ”palloudu”.
Lyhyt lanka Ota teelusikallinen sokerilientä ja anna jäähtyä hetken aikaa. hiero tippaa etusormen ja peukalon välissä. Kun sormia vedetään erilleen, muodostuu väliin ohut sokerilanka. Lanka katkeaa, kun sormet ovat n. 2 cm:n päässä toisistaan.
Pitkä lanka Ota teelusikallinen sokerilientä ja anna jäähtyä hetken aikaa. hiero tippaa etusormen ja peukalon välissä. Kun sormia vedetään erilleen, muodostuu väliin ohut sokerilanka. Lanka katkeaa, kun sormet ovat n. 5 cm:n päässä toisistaan.
Kuula-asteet Kylmään veteen tiputettu tippa on muovailtavissa palloksi.
Pehmeä kuula Tiputa kylmään veteen lusikallinen sokerilientä. Yhdistä tipat sormilla vedessä kuulaksi. Sokerista on helppo muotoilla joustava kuula vedessä, mutta huoneenlämpöön otettaessa kuula lässähtää.
Kiinteä kuula Tiputa kylmään veteen lusikallinen sokerilientä. Yhdistä tipat sormilla vedessä kuulaksi. Kuula on joustava, muotoiltava ja hieman tahmea. Se ei lässähdä huoneenlämmössä.
Kova kuula Tiputa kylmään veteen lusikallinen sokerilientä. Yhdistä tipat sormilla vedessä kuulaksi. Kuula on hieman tahmea ja pitää muotonsa hyvin. Vain napakka puristus saa kuulan hieman muuttamaan muotoaan.
Murtoasteet Kylmään veteen tiputettu tippa muodostaa kovia lankoja.
Pehmeä murto Tiputa kylmään veteen lusikallinen sokerilientä. Poista sokeri vedestä ja vedä sitä sormilla erilleen. Sokeriliemi muodostaa kiinteitä ja muotoiltavia lankoja.
Kova murto Tiputa kylmään veteen lusikallinen sokerilientä. Poista sokeri vedestä ja yritä taittaa sitä. Sokeriliemi muodostaa helposti särkyviä, kovia lankoja vedessä ja katkeaa muotoiltaessa. Tätä korkeampia lämpötiloja käytetään harvemmin.
Karamelliasteet Kaikki vesi on haihtunut. Karamelliasteen voi määritellä helposti, koska sokeriliemi muuttaa väriään.
Kirkas neste
Sokeriliemi on kullanruskean väristä.
Ruskea neste
Sokeriliemi muuttuu karamellisoitumisen takia ruskeaksi. Sokeri alkaa hajoamaan.
Palanut sokeri
Varovaisuutta! Yli 177-asteinen sokeri alkaa palamaan ja maistuu kitkerältä.