Eilen oli laskiaistiistai ja käytiin lumikenkäilemässä Oittaalla (missä kaikki?!). Ilma oli pitkästä aikaa kaunis. Reippailun jälkeen maistui tietty pitkään ja hartaasti hautunut hernerokka ja laskiaispullat!

Yesterday was shrove tuesday and to celebrate it, we went snowshoeing. It's traditional in Finland to enjoy Shrove Buns on shrove tuesday. Basically it's a sweet yeast bun filled with eithet almond paste or jam and whipped cream. I like both but jam is better, if you make it yourself.


Laskiaispulla ja kotikutoinen hillo / Shrove bun with home made jam

Tarvikkeet:

Pullataikina:
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl karkeaa kardemummaa
1 kananmuna
150 g pehmeää voita
14-15 dl (n. 1 kg) vehnäjauhoja
1 kananmuna voiteluun

Täytteet ja koristelut:
tomusokeria koristeluun
4 dl vispikermaa (+ tomusokeria ja vaniljasokeria)
mantelimassaa tai hilloa

Hillo:
150 g mansikoita
100 g vadelmia
½ halkaistu ja kuopsutettu vaniljatanko
50 g hillosokeria
  1. Tee hillo perinteiseen tapaan keittelemällä seosta n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja hyytyä vähintään 6 tuntia.
Valmistus:
  1. Tee hillo ajoissa.
  2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää kevyesti vatkattu muna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhot vähitellen ja alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Alusta taikina tasaiseksi, käsistä irtoavaksi. Anna kohota liinan tai tuorekelmun alla kaksinkertaiseksi (n. 30-60 minuuttia).
  3. Töki taikinasta ilmakuplat pois ja vaivaa hetki. Muotoile taikinasta isohkoja pyöreitä pullia ja siirrä leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota leivinliinan alla n. 15 minuuttia.
  4. Voitele pullat kevyesti vatkatulla kananmunalla ja paista 200°, kunnes pullat ovat kypsiä (vaihtelee pullan koosta riippuen paljon: vähintään 8 minuuttia).
  5. Anna pullien jäähtyä ja halkaise, täytä ja koristele.

Ingredients:

Sweet yeast buns:
5 dl milk
50 g fresh yeast
2 dl sugar
1 tsp salt
1 tbsp coarsely crushed cardamom seeds
1 egg
150 g butter, softened
about 14-15 dl (about 1 kg) flour
1 egg for glazing

Filling and decoration:
icing sugar for decorating
4 dl whipped cream (+ icing sugar and vanilla sugar)
almond paste or jam

Jam:
150 g strawberries
100 g raspberries
½ halved vanilla bean
50 g jam sugar
  1. Make the jam the traditional way and let it simmer for about 10 minutes. Let cool and set at least 6 h.
Method:
  1. Make the jam early enough.
  2. Dissolve the yeast in the lukewarm milk. Add in the sugar, salt, cardamom and lightly whipped egg. Gradually add in about half of the flour. Add in the soft butter and start adding the rest of the flour, little by time, mixing and kneading until the dough is elastic. Cover the bowl tightly and let the dough rise in a warm, draft-free place until doubled in size (about 30-60 minutes). Add just enough flour to get a soft, but not too sticky dough. If you are unsure about the correct amount of flour and texture of the dough, it is better to leave the dough slightly too soft and sticky, than too dense and hard.
  3. Punch down the dough and lightly knead it. Form the dough into fairly large buns and place them on a baking sheet covered with parchment paper. Cover the buns with a towel and let rise about 15 minutes.
  4. Glaze the buns with lightly whipped egg. Bake in preheated 200° C oven at least 8 minutes.
  5. Allow buns to cool and halve, fill and decorate.