Aleksanteri I teki vuonna 1819 Turkuun kolme matkaa, jolloin hänelle tarjottiin Aleksanterinleivoksia.

Leivos on tyypillisesti suorakaiteen muotoinen ja kaksikerroksinen murotaikinaleivos, jossa kerrosten välissä on hilloa. Kuorrutus on useimmiten vaaleanpunainen. Leivokset ovat tietysti sitä makeampia, mitä paksumpi kuorrutus on.

Tein leivoksista cocktailkokoisia. Resepti on kananmunaton.


In 1819, Alexander I made three trips to Turku, Finland, where he was served Alexander's Cakes.

The cake is typically rectangular and two-storey shortcrust pastry cake, which has jam between the layers. Icing is usually pink. The thicker the icing the sweeter the cake!

I made these cakes cocktail size. The recipe contains no egg.

1/4 pellillistä - makes 1/4 baking tray

Cocktailkokoiset Aleksanterinleivokset. - Cocktail-sized Alexander's Cakes.

Tarvikkeet:

150 g huoneenlämpöistä voita
0,75 dl sokeria
3,75 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria

Täyte:

vadelmahilloa

Kuorrutus:

n. 1 dl tomusokeria
n. 1 rkl sitruunamehua
punaista ja ruskeaa elintarvikeväriä

Valmistus:

  1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Taputtele taikina levyksi leivinpaperin päälle uunipellille (½ pellillinen) ja paista uunissa 200° (kiertoilmauuni 175°) vain sen verran, että taikinalevy saa hiukan väriä.
  3. Leikkaa hieman jäähtynyt leivoslevy kahtia ja täytä toinen puoli hillolla. Nosta toinen levy hillon päälle.
  4. Vatkaa tomusokeri ja sitruunamehu. Siirrä pieni määrä toiseen kulhoon ja värjää tummanruskeaksi. Siirrä pursotinpussiin. Värjää loput vaaleanpunaiseksi ja levitä leivoslevyn päälle lastan avulla. Leikkaa pursotinpussiin pieni reikä ja  tee tasaisin välein pitkiä viivoja kuorrutteen päälle. Vedä cocktailtikulla marmorikuvio. Anna kuorrutteen jähmettyä ja leikkaa paloiksi.

Ingredients:

150 g butter, room temperature
0,75 dl caster sugar
3,75 dl flour
½ tsp baking powder
1 tsp vanilla sugar

Filling:

raspberry jam

Icing:

ca 1 dl icing sugar
ca 1 tbsp lemon juice
red and brown food color

Method:

  1. Beat butter and sugar until fluffy.
  2. Mix the dry ingredients together and add into butter mixture. Pat the dough on a baking tray covered with parchment paper (½ tray) and bake in conventional oven 200° (175° convection) until slightly colored.
  3. Cut slightly cooled sheet in half and cover one side with jam. Lift the second sheet on top of jam.
  4. Whisk the icing sugar and lemon juice. Transfer a small amount into another bowl and color it dark brown. Transfer into piping bag. Color the rest of the icing pink and spread over cake sheet. Snip a small hole in the tip of the bag and pipe regular long lines over the pink icing. With a toothpick, create a marble-like pattern. Let cool and cut in pieces.