Tammikuussa leivontafoorumilla oli haasteen aiheena suolainen piiras. Osallistuin haasteeseen tekemällä rustiikkisen tomaattipiiraan. Kyseessä oli ensimmäinen tekemäni galette-tyyppinen piiras. Ei varmastikaan jää viimeiseksi!
Leipomukseni saamista kommenteista hauskin oli Oikea cheddarjuuston ystävän piirakka. Erilainen - ei ehkä voi sanoa, että kaunis, mutta ainakin mehukas. :) Itse kun koen, ettei rustiikkinen tarkoita "perinteisen kauneusihanteen" mukaista, vaan suurpiirteistä, maanläheistä ja jopa hieman epäsiistiä! ;) Puhtaat linjat ja siististi parsat ristissä on toki kaunista, mutta tällä kertaa ei haettu sellaista. Ja toki kommentoija oli oikeassa, makuasiat jne...
Rukiinen mehukkuus.
Om-Nom-Nom.
Pohja:
- 200 g vehnäjauhoja
- 70 g ruisjauhoja
- 150 g voita
- 1 kananmuna
- 2,5 rkl kylmää vettä
Täyte:
- 5 kotimaista kypsää tomaattia
- ½ tl suolaa
- 3 rkl parmesaaniraastetta
- 1 nippu (n. 1,2 dl) kevätsipuleita silputtuna
- 1,5 dl majoneesia (kevyempi vaihtoehtokin käy)
- 2 tl maizenaa
- 3,5 dl kypsytettyä cheddaria raasteena
- 0,75 + 0,5 dl parmesaaniraastetta
- ½ – 1 dl tuoretta basilikaa silputtuna
- suolaa, mustapippuria
Pohja:
- Sekoita jauhoja ja voita monitoimikoneessa, kunnes massa alkaa muistuttamaan leivänmurusi.
- Lisää kananmuna ja vesi ja jatka sekoittamista, kunnes taikina on alkaa olemaan tasainen.
- Siirrä taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä muutaman minuutin ajan.
- Muotoile taikinasta levy, kääri tuorekelmuun ja siirrä jääkaappiin lepäämään puoleksi tunniksi.
- Voitele kevyesti 22 – 24 cm:n kokoinen irtoreunainen kakkuvuoka.
- Kaulitse taikinasta pyöreä pohja (∅ n. 35 cm). Voit leikata reunoja hieman siistimmäksi tai jättää reilusti röpelöksi.
- Siirrä pohja kaulimen avulla kakkuvuokaan. Taikinan reunat tulevat reilusti yli kakkuvuoan reunojen.
Täyte:
- Ripottele tomaattien päälle suolaa (itketä): anna seistä 10 min. Valuta hyvin talouspaperin päällä. Taputtele vielä talouspaperilla ylimääräiset nesteet pois.
- Ripottele piiraspohjan päälle 3 rkl parmesaaniraastetta. Lado tomaattiviipaleet ja kevätsipulit juuston päälle.
- Yhdistä majoneesi ja maissijauho, cheddarjuusto, 0,75 dl parmesaaniraastetta, basilika, suola ja pippuri ja sekoita hyvin.
- Pudottele majoneesiseosta tomaattien päälle ja levitä varovaisesti mahdollisimman peittävästi koko piiraan päälle.
- Kääntele ylimääräiset taikinareunat täytteen päälle.
- Ripottele loput parmesaanijuustot päälle. Paista 190° uunissa (kiertoilmauuni 170°) n. 30 – 40 min.