Tammikuussa leivontafoorumilla oli haasteen aiheena suolainen piiras. Osallistuin haasteeseen tekemällä rustiikkisen tomaattipiiraan. Kyseessä oli ensimmäinen tekemäni galette-tyyppinen piiras. Ei varmastikaan jää viimeiseksi!

Leipomukseni saamista kommenteista hauskin oli Oikea cheddarjuuston ystävän piirakka. Erilainen - ei ehkä voi sanoa, että kaunis, mutta ainakin mehukas. :) Itse kun koen, ettei rustiikkinen tarkoita "perinteisen kauneusihanteen" mukaista, vaan suurpiirteistä, maanläheistä ja jopa hieman epäsiistiä! ;) Puhtaat linjat ja siististi parsat ristissä on toki kaunista, mutta tällä kertaa ei haettu sellaista. Ja toki kommentoija oli oikeassa, makuasiat jne...

1296497757_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Rukiinen mehukkuus.

1296497809_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Om-Nom-Nom.

Pohja:

  • 200 g vehnäjauhoja
  • 70 g ruisjauhoja
  • 150 g voita
  • 1 kananmuna
  • 2,5 rkl kylmää vettä

Täyte:

  • 5 kotimaista kypsää tomaattia
  • ½ tl suolaa
  • 3 rkl parmesaaniraastetta
  • 1 nippu (n. 1,2 dl) kevätsipuleita silputtuna
  • 1,5 dl majoneesia (kevyempi vaihtoehtokin käy)
  • 2 tl maizenaa
  • 3,5 dl kypsytettyä cheddaria raasteena
  • 0,75 + 0,5 dl parmesaaniraastetta
  • ½ – 1 dl tuoretta basilikaa silputtuna
  • suolaa, mustapippuria

Pohja:

  • Sekoita jauhoja ja voita monitoimikoneessa, kunnes massa alkaa muistuttamaan leivänmurusi.
  • Lisää kananmuna ja vesi ja jatka sekoittamista, kunnes taikina on alkaa olemaan tasainen.
  • Siirrä taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä muutaman minuutin ajan.
  • Muotoile taikinasta levy, kääri tuorekelmuun ja siirrä jääkaappiin lepäämään puoleksi tunniksi.
  • Voitele kevyesti 22 – 24 cm:n kokoinen irtoreunainen kakkuvuoka.
  • Kaulitse taikinasta pyöreä pohja (∅ n. 35 cm). Voit leikata reunoja hieman siistimmäksi tai jättää reilusti röpelöksi.
  • Siirrä pohja kaulimen avulla kakkuvuokaan. Taikinan reunat tulevat reilusti yli kakkuvuoan reunojen.

Täyte:

  • Ripottele tomaattien päälle suolaa (itketä): anna seistä 10 min. Valuta hyvin talouspaperin päällä. Taputtele vielä talouspaperilla ylimääräiset nesteet pois.
  • Ripottele piiraspohjan päälle 3 rkl parmesaaniraastetta. Lado tomaattiviipaleet ja kevätsipulit juuston päälle.
  • Yhdistä majoneesi ja maissijauho, cheddarjuusto, 0,75 dl parmesaaniraastetta, basilika, suola ja pippuri ja sekoita hyvin.
  • Pudottele majoneesiseosta tomaattien päälle ja levitä varovaisesti mahdollisimman peittävästi koko piiraan päälle.
  • Kääntele ylimääräiset taikinareunat täytteen päälle.
  • Ripottele loput parmesaanijuustot päälle. Paista 190° uunissa (kiertoilmauuni 170°) n. 30 – 40 min.