Perusohjeita, leivonta


Vaaleat pikkuleivät

Olen käyttänyt tätä reseptiä tehdessäni pikeerillä koristeltuja vaaleita pikkuleipiä.

3 pellillistä/n. 75 kpl

1290442382_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tarvikkeet:

125 g pehmeää voita
1 dl sokeria
½ dl fariinisokeria
1 kananmuna
1 tl vanilja-aromia (tai vaniljasokeria)
4 dl vehnäjauhoja + 1 tl leivinjauhetta

Valmistus:

  1. Vatkaa kaikki aineet keskenään.
  2. Kaulitse taikina ja ota muoteilla kuvioita uunipellille.
  3. Paista kiertoilmauunissa 170° n. 7 minuuttia.

Vaalea täytekakkupohja

Helppo ohje täytekakkupohjan tekoon. Tarkempi tutoriaali löytyy Leivontafoorumilta.

1290444313_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tarvikkeet:

kananmunia xx g (huoneenlämpöisiä!)
vehnäjauhoja 70 % kananmunien painosta (osan voi korvata perunajauhoilla)
sokeria 70 % kananmunien painosta

Valmistus:

  1. Voitele ja vehnäjauhota irtoreunainen kakkuvuoka.
  2. Riko kananmunat vatkauskulhoon. Lisää sokeri.
  3. Vatkaa vaahto paksuksi.
  4. Siivilöi joukkoon jauhot vähän kerrallaan. Sekoita varovaisesti esim. pallovatkaimella.
  5. Kaada massa vuokaan ja paista kiertoilmauunissa 160 - 165 asteessa n. 20 minuuttia. Tämä paistoaika ja -lämpötila on 2 - 3 kananmunan kokoiselle kakkupohjalle.

Yksinkertainen sokeriliemi kakun kostutukseen

Sokeriliemen voi tehdä etukäteen ja säilyttää jääkaappissa.

Makua liemeen saadaan maustamalla sitä eri tavoin. Ohje on Gummerruksen Maailman parhaat kakut -kirjasta.

Tarvikkeet:

125 ml vettä
200 g sokeria

Valmistus:

  1. Pane vesi ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan.
  2. Lämmitä lientä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut ja liemi on kirkas.
  3. Kuumenna liemi poreilevaksi ja nosta kattila heti pois liedeltä.
  4. Anna liemen jäähtyä täysin kylmäksi, kaada se hyvin puhdistettuun, mielellään steriloituun lasipurkkiin. Sulje se tiiviisti.
  5. Säilytä jääkaapissa: puhtaassa ja tiiviissä purkissa liemi säilyy melkein määrittelemättömän ajan.

Muunnelmia:

Likööriliemi:

  1. Sekoite 1 tl Cointreau-, Grand Marnier- tai Tia Maria -likööriä, tummaa rommia tai kirsikkaviinaa 2 rkl:een sokerilientä.

Rommi-sitruunaliemi:

  1. Sekoita ½ tl sekä hienoksi raastettua appelsiinin- että sitruunankuorta ja 2 rkl kuumaa sokerilientä.
  2. Seisota 10 minuuttia.
  3. Siivilöi ja sekoita joukkoon 3 rkl tummaa rommia.