Olen kerran aikaisemmin tehnyt Ciabattaa. Pirkan ohjeella "suomalaisittain". Silloinen leipä oli ihan hyvää, mutta ei mielestäni Ciabattaa, vaan jonkinlaista pehmeää patonkia. Siinä menee jo pari asiaa metsään...Hyvää se oli, muttei varmasti sitä italialaista tohvelileipää!

Vieläkään en ole tuokokseeni täysin tyytyväinen. Leipäguru varmasti tokaisisi, että ihmekö tuo, kun toinen yritys menossa. Hyvän leivän tekeminen on taito, eikä missään nimessä itsestään selvä asia. Jokainen on varmasti joskus tehnyt tiiliskivisämpylöitä, mutta kuinka moni on tehnyt onnistuneita, keskeltä meheviä, pinnalta niin ihanan rapeita patonkeja? En minä ainakaan. En ole vielä päässyt kokeilemaan patongin tekoa. Tällä kertaa päädyin Ciabattan tekoon, koska oma ymmärrykseni patongin teosta on usean päivän paapominen, johon minulla ei tällä kertaa ollut aikaa.

Mutta asiaan. Jos jotain tällä kertaa opin leivän teosta, opin sen, että Ciabatta vaatii tarpeeksi aikaa. Enemmän kuin tunti-kaksi pöydällä. Pirkan reseptillä en saanut sitä ihanaa rapeaa Ciabattakuorta aikaiseksi, mutta oheisella reseptillä sain. Leipä oli keskeltä ihanan mehevä ja herkullinen, mutta samalla ulkoa täydellisen "kova". Harjaantumaton leipäsilmäni väittää, että leivässä on liian vähän ilmakuplien aiheuttamia isoja reikiä. Onko sillä edes väliä, minkä kokoisia kuplat ovat?

Haluan ehdottomasti kehittää lisää leipätaitojani ja olenkin iloinen, jos jollain osaavammalla on sanansa sanottavaan reseptiin tai muuten vain aiheeseen liittyen.

2 pientä leipää

1296945230_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ihanan mehevä sisältä ja rapsakka ulkoa! ♥

1296945364_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ohuet tohvelit.

Tarvikkeet:

1. päivä:

125 g vehnäjauhoja
95 ml vettä
7 g hiivaa

2. päivä:

125 g vehnäjauhoja
5 g hiivaa
95 ml vettä
5 g suolaa

Valmistus:

  1. 1. päivä: Sekoita jauhot veden kanssa ja lisää hiiva. Sekoita tasaiseksi. Jätä kohoamaan vähintään 8 tunniksi. Itse jätin taikinan kulhoon luomujääkaappiin 17-18 tunniksi.
  2. 2. päivä: Lisää loput jauhot ja hiiva ja sekoita kunnolla.
  3. Lisää vähitellen vesi taikinaan. Kun lähes kaikki vesi on lisätty, lisää suola veteen ja sekoita yhteen, kunnes taikina on "sopivan tahmea" (n. 5 minuuttia). Käytin käsivatkaimen taikinakoukkuja.
  4. Siirrä taikina öljyttyyn kulhoon ja jätä kohoamaan tunniksi.
  5. Siirrä taikina hyvin jauhotetulle tasolle kohoamaan vielä 30 minuutiksi.
  6. Esilämmitä kiertoilmauuni 210°.
  7. Leikkaa taikina kahteen osaan ja venytä ne pitkiksi tohveleiksi leivinpaperin päälle. Anna levätä 10 minuuttia.
  8. Paista kullanruskeiksi n. 20 minuuttia.
  9. Siirrä jäähtymään ritilälle. Älä leikkaa lämpimänä!