Tein viime viikolla ensimmäistä kertaa Karjalanpiirakoita. Monessa lähteessä suositellaan, että ensikertalaisena kannattaa varata paljon aikaa. Aikaavievää puuhaahan tuo on, mutta ei mielestäni mitenkään erityisesti: puuron keittelyyn menee kaiken kaikkiaan n. 50 minuuttia, taikinan käsittelyyn menevää aikaa en katsonut, piirakat ovat uunissa 10 minuuttia ja uunista oton jälkeen piirakoiden annetaan muhia puolisen tuntia. Ohje on pienin muutoksin Pirkalta.

Pastakoneella (Karjalan Äidit kääntyvät haudoissaan) pohjien tekeminen on supernopeaa ja helppoa. Kokeilin tietysti myös perinteistä pulikkaa.


Karelian pie is a favourite Finnish dish made with rye crust filled with rice porridge or mashed potatoes. Traditionally, the pies are served with Egg Butter spread on top.

You should be prepared to have a few hours on your hands. Especially the first time can be time-consuming: for the porridge, you'll need all in all, about 50 minutes, I didn't check time needed for preparing and handling the rye crust, pies are 10 minutes in the oven and after taking the pies out of the oven you let the them set for 30 minutes. This was my first time and I think they turned out fine!

A pasta machine (Karelia Mothers are turning in their graves) is a super easy and quick way of preparing the pie crusts. Of course I also tried out the specific pie-rolling pin with tapered ends (= pulikka).

20 piirakkaa / 20 pies

Karjalanpiirakka munavoilla. - Karelian Pie with Egg Butter.

Tarvikkeet:

Puuro:

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1 tl suolaa
2 rkl voita

Taikina:

2 dl vettä
1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä

Voiteluun:

1 dl maitoa (tai vettä)
60 g voita

Munavoi:

keitettyjä kananmunia
pehmeää voita
(suolaa)


Ingredients:

Porridge:

2 dl water
2 dl short-grain rice
1 l milk
1 tsp salt
2 tbsp butter

Crust:

2 dl water
1 tsp salt
3 dl rye flour
2 dl white flour
1 tbsp oil

Glaze:

1 dl milk (or water)
60 g butter

Egg Butter:

hard boiled eggs
butter
(salt)

Valmistus/Method:

1. Mittaa pinnoitetun kattilan pohjalle vesi, kiehauta ja lisää riisit. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää maito. Sekoittele puuhaarukalla ja anna kiehua hiljalleen, kunnes puuro alkaa saostua.
1. Bring water to a boil in a saucepan with a thick bottom. Add the rice and cook until the water is absorbed. Add milk and bring to a boil whilst frequently stirring.

2. Sekoita puuroa usein pohjaanpalamisen estämiseksi. Keitä puuroa kaiken kaikkiaan noin 40 minuuttia. Mausta puuro suolalla ja voilla. Siirrä puuro jäähtymään.
2. Simmer at a low heat for approximately 40 minutes, until cooked. Season the rice porridge with salt and butter and set aside to cool.

3. Sekoita kulhossa kylmän veden joukkoon suola, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita aluksi puuhaarukalla. Kun taikina on paksua, käytä sekoittamisessa kättä. Lisää öljy. Älä vaivaa taikinaa turhaan.
3. Stir the flours and salt into cold water and knead into a solid dough. Add in oil. Do not knead more that necessary.

4. Leivo taikinasta tasapaksu tanko ja jaa se 20 yhtäsuureen palaan. Pyörittele palat sileiksi palloiksi. Litistä pallot tasapaksuiksi lettusiksi. Pinoa lettuset ja ripottele väliin runsaasti ruisjauhoja.
4. Form the dough into a bar, and cut the bar into 20 pieces. Form little balls from the pieces and then flatten them. Sprinkle generously rye flour in between the crusts and pile them up.

5. Taikinaa voi käsitellä perinteisellä pulikalla tai pastakoneella. Itse tein niin, että ajoin taikinan kaksi kertaa pastakoneen läpi suurimmalla välillä (0) ja sen jälkeen kaksi kertaa neljänneksi suurimmalla välillä (3).
5. You can roll the crust with a traditional pie-rolling pin or a pasta machine. I first used 2 times the setting 0 (widest) and then 2 times setting 3 in my pasta machine.

6. Kauli lettuset piirakkapulikalla tai pastakoneella mahdollisimman ohuiksi pyöreiksi piirakanpohjiksi (halkaisija 10 - 12 cm). Käytä apuna ruisjauhoja. Pinoa pohjat päällekkäin: väliin runsaasti jauhoja ja päälle muovi kuivumisen estämiseksi.
6. Sprinkle some rye flour onto the baking board, and with a rolling pin (or pasta machine), roll a piece of the dough into as thin a round crust as possible (about 10 - 12 cm). Place the ready-made crusts into a pile (sprinkle rye flour between them). Cover the crusts with a plastic wrap to prevent them from becoming dry before all the crusts have been rolled.

7. Pane pohjalle noin 1 1/2 rkl puuroa. Levitä se kostutetun veitsen avulla ylhäältä alas asti ja sivuilla melkein reunoihin. Taivuta piirakan reunat puuron päälle ja ummista piirakat etusormilla rypyttäen.
7. When all the crusts are ready, fill the center of each crust with a thin layer of rice porridge (about 1 ½ tbsp). Fold the edges of the crusts and pinch tightly with your fingers forming oval shaped pies.

8. Ripottele pellille hieman vehnä- tai ruisjauhoja ja lado piirakat pellille vieriviereen (Älä käytä leivinpaperia). Paista 275° (240° kiertoilmauuni) uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Kiehauta voitelua varten kattilassa vesi ja sulata siihen voi. Sivele piirakat kauttaaltaan vesi-voiseoksella. Pane piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä kulho voipaperilla ja leivinliinalla. Piirakat saavat pehmetä noin puoli tuntia.
8. Sprinkle some flour on a baking tray (don't use parchment paper) and place the pies on the tray. Bake at 275°C (240°C convection oven) for about 10 minutes until golden brown. For the glaze, bring milk to a boil and melt in butter. When the pies are removed from the oven, brush them with the butter and water/milk mixture. Place the pies in a large bowl and cover with parchment paper and kitchen towel. Let stand for 30 minutes.

9. Valmiit Karjalanpiirakat maistuvat hyviltä munavoin kera. Muussaa haarukalla munat ja voi sekaisin. (Lisää suolaa) Peitä kulho tuorekelmulla ja siirrä jääkaappiin.
9. Warm Karelian pies taste good with egg butter. Use a fork to mash the eggs finely together with the soft butter, in a mixing bowl. Add some salt. Cover the bowl with plastic wrap and place into the fridge to cool.