No tää ei nyt ihan mene VHH-kategoriaan. Koko viime viikko meni mutustellessa kaikkea "väärää". Rutiinit on nyt parin viikon ajan muutenkin vähän muuttuneet, joten katsotaan miten tämä viikko menee.

Tein tätä leipää pekoni-tomaattikeiton seuraksi. Pesto ja tomaattihan on vallan mainio yhdistelmä. Neljä henkeä tuhosi leivän ja tupla-annoksen keittoa hetkessä.

Resepti on hieman mukailtuna sivustolta Cookingbread. Lisäsin reseptiin pinjansiemenet ja vähensin suolan määrää.

1268041125_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Jötkäle

1268041170_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lähikuvaa

Tarvikkeet:

Taikina:

2,4 dl lämmintä vettä

1 rkl oliiviöljyä

1 rkl sokeria

0,6 dl rasvatonta maitojauhetta

1 tl suolaa

½ rkl kuivahiivaa (n. puoli pussia)

6 - 6,5 dl hiivaleipäjauhoa

Täyte:

1 dl pestoa

1 dl parmesaaniraastetta

1 dl pinjansiemeniä

Valmistus:

  1. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Hienonna jäähtyneitä siemeniä hieman pienemmäksi.
  2. Yhdistä vesi, öljy, sokeri, maitojauhe, suola ja kuivahiiva isossa kulhossa. Sekoita tasaiseksi.
  3. Lisää 1,5 dl jauhoja ja sekoita puulusikalla tasaiseksi. Lisää 1,5 dl jauhoja ja toista. Sirottele 0,5 dl cup jauhoja tasolle ja kippaa taikina päälle. Vaivaa ja lisää vähitellen jauhoja, kunnes taikina ei tartu enää tasooon. Jatka vaivaamista 8 - 10 minuuttia.
  4. Lisää hieman oliiviöljyä ison kulhon pohjalle (n. 1 rkl). Laita taikina kulhoon ja kääntelee, kunnes se peittynyt kevyesti öljyyn. Peitä kelmulla ja anna kohota kaksinkertaiseksi (n. 1 h).
  5. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle tasolle. Litistä taikina kasaan levyksi sormilla. Kaulitse taikina n. 25 x 35 kokoiseksi.
  6. Levitä pesto, pinjansiemenet ja puolet parmesaanista päälle.
    1268041731_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
  7. Taita kapeammasta päästä levyä pari cm sisään ja kääri kuten kääretorttu pitkoksi. Nipistä sauma umpeen. Leikkaa terävällä veitsellä pötkö pituussuunnassa kahtia. 1268041915_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
  8. Avaa puolikkaat niin, että sisus näkyy. Puno pötköt yhteen niin, että leikattu puoli on aina ylöspäin.
    1268042005_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
  9. Siirrä punos voideltuun uunivuokaan. Peitä kelmulla ja anna kohota 1 h.
    1268042084_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Uunivuoka olisi voinut olla hieman kapeampi. Alkuperäistä toteutusta matalampi ja leveämpi leipä ei varmasti kuitenkaan vaikuttanut makuun, joka oli mehevä.

Sirottele loput parmesaanijuustot pinnalle. Paista kiertoilmauunissa 170° 25 - 30 minuuttia. Tarkista 10 minuuttia ennen valmistumista, tarvitseeko vuoka peittää foliolla. Jäähdytä ritilällä. Bostonpulla?