Kohokastyypit:


Työvälineet:

  • Kattila
  • Pieni kulho keltuaisille
  • Sähkövatkain
  • Lasta
  • Iso kulho (ei muovinen)
  • Annosvuoat (n. 1,8 dl). Kohokas voidaan tehdä myös yhteen suureen vuokaan, mutta tällöin kypsennysaikaa täytyy pidentää.


Makealla ja suolaisella kohokkaalla on sama valmistuskaava:

  1. Keltuaisten ja valkuaisten erottelu
  2. Perustaikinan valmistus liedellä
  3. Valkuaisten vatkaaminen kovaksi vaahdoksi
  4. Perustaikinan ja valkuaisvaahdon yhdistäminen
  5. Kohokkaiden paistaminen uunissa


Vältä kompastuskivet!

  • Uuniluukkua ei saa avata turhaan kesken tai kohokas lässähtää.
  • Vatkaa valkuaisia tarpeeksi, mutta älä liikaa. Liikaa vatkattu valkuainen muuttuu kuivaksi haperoksi. Liian vähän tai liikaa vatkattu valkuainen aiheuttaa kohokkaan lässähtämisen uunista otettaessa.
  • Älä käytä perustaikinassa liian raskaita ainesosia, kuten kovia juustopaloja: Kohokas ei kohoa, tai kohoaa epätasaisesti. Sen sijaan voit lisätä raskaammat palat vuoan pohjalle, jolloin mikään ei estä kohoamisprosessia.
  • Älä vatkaa valkuaisia keltuaisen tai rasvan likaamilla välineillä. Valkuaiset eivät tällöin vaahtoudu kunnolla.
  • Älä lisää kaikkia keltuaisia kuumaan perustaikinaan kerrallaan. Keltuaiset voivat hyytyä liian nopeasti ja alkavat muodostamaan klimppejä.
  • Älä täytä kohokasvuokia piripintaan.
  • Tarjoa kohokas heti. Onnistunutkin kohokas alkaa hiljalleen painumaan alas.
  • Kohokkaan tekemisessä haastavinta on oikea paistoaika. Jokaisen täytyy kokeilla omalla uunillaan juuri sopiva lämpötila ja paistoaika. Liian lyhyt tai liian pitkä paistaminen aiheuttaa kohokaan lässähtämisen uunista otettaessa.


Voit tehdä kohokkaan valmiiksi odottamaan paistamista pari tuntia aikaisemmin!

Sitten itse asiaan, eli valmistetaan Chèvre-kohokkaat:

Kuva
Varmista, että tarvittavat aineet löytyvät, eli:

Voitelu:

  • voita
  • korppujauhoja (tai tuoretta parmesaaniraastetta)

Perustaikina:

  • 1,5 rkl voita
  • 1,5 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl maitoa
  • 70 g chèvre-juustoa (tai muuta vuohenjuustoa)
  • 2 keltuaista

Valkuaisvaahto:

  • 2 valkuaista

Mausteet:

  • Ripaus suolaa
  • Muutama rouhaisu mustapippuria


Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Laita valkuaiset isoon (ei muoviseen) kulhoon ja keltuaiset väliaikaisesti johonkin pieneen kulhoon.

Kuva
Voitele 3 n. 1,8 dl:n kokoista uunivuokaa huolellisesti voilla ja jauhota korppujauhoilla.

Kuva
Sulata voi kattilassa. Sirottele vehnäjauhot päälle. Keitä sekoitellen 1,5 minuuttia.

Kuva
Lisää maito, juustopalat ja mausteet. Keitä sekoitellen, kunnes seos on paksuuntunut, n. 3 minuuttia.

Kuva
Poista kattila levyltä. Lisää keltuaiset yksitellen.

Kuva
Valmis perustaikina.

1290445476_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Vatkaa 2 valkuaista kovaksi marenkimaiseksi vaahdoksi. Ensimmäisessä kuvassa vaahto on vielä liian pehmeää. Jos vaahdon huippu jää pystyyn, valkuaisia on vatkattu tarpeeksi.

Kaada perustaikina valkuaisvaahtoon ja kääntele varovaisesti seos tasaiseksi lastalla.

Kuva
Täytä uunivuoat 2/3. Paista uunissa 190° tai kiertoilmauunissa 165° 12 - 15 minuuttia, kunnes kohokas on kauniin ruskea.

1263069980_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Voilà!

 

Käy kurkkaamassa myös leivontafoorumin keskustelu aiheesta.