Erilaisia piparireseptejä on loputon määrä. En uskalla luvata, että tämä olisi paras, mutta herkullinen kuitenkin! Jouduin itse jauhamaan kanelitangon, kardemummapalot ja neilikat itse, joten mausteet olivat ehkä hieman voimakkaampia kuin yleensä.

Reseptistä riippumatta piparien lopullinen maku selviää vasta parin päivän päästä, kun piprujen on antanut olla ja maustua - olettaen tietysti, että niitä on vielä jäljellä. Ensimmäinen hävikki tapahtuu yleensä jo taikinavaiheessa!


the variety of different Gingerbread Cookie recipes is endless. I dare not promise this is the best, but delicious nonetheless! I had to grind the cinnamon sticks, whole cardamom pods and whole cloves myself, so the spices were perhaps a bit stronger that usual.

Regardless of the recipe, you want to let the flavour of the cookies improve a couple of days - if possible. Even the dough is too good...

Taalainmaanhevonen / The Dala horse

Pääkallo, ei-niin-perinteinen! / A Skull, not so traditional!

Pippupiru / Little Devil

Tarvikkeet:

0,75 dl tummaa siirappia
1,5 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa
½ tl inkivääriä
½ tl jauhettua kardemummaa
1 tl pomeranssia
125 g voita
5 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
½ rkl ruokasoodaa
1,5 rkl vettä

Valmistus:

  1. Mittaa siirappi, sokeri ja mausteet kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
  2. Lisää osa jauhoista ja kananmuna. Sekoita sooda veden joukkoon ja lisää taikinaan. Lisää loput jauhoista hyvin sekoittaen. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  3. Kauli taikina ohueksi levyksi jauhoitetulle alustalle ja paina muoteilla piparkakkuja.
  4. Paista kiertoilmauunissa 190° (tavallinen uuni 220°) 4-5 minuuttia, kunnes ne ovat tummuneet, mutta ovat vielä pehmeitä.

Ingredients:

0,75 dl molasses
1,5 dl caster sugar
1 tsp ground cinnamon
1 tsp ground cloves
½ tsp ground ginger
½ tsp ground cardamom
1 tsp bitter orange
125 g butter
5 dl flour
1 egg
½ tbsp baking soda
1,5 tbsp water

Method:

  1. Measure molasses, sugar and spices in a saucepan. Cook over low heat about 10 minutes. Add in butter and stir until smooth. Cool to room temperature.
  2. Add in some of the flour and egg. Mix the soda in the water and add into the mix. Add in the remainig flour, stirring well. Let the dough rest in the fridge until the next day.
  3. Roll out the dough on a lightly floured surface. Cut into cookies.
  4. Bake in 190°C convection (220°C conventional) oven  for 4-5 minutes until the cookies are done (still soft).