Resepti on kirjasta Ruutukokki. Jätin rusinat tarkoituksella pois kakusta. Rusina on jotain kamalaa, millä monesti pilataan moni hyvä asia: pulla, kakku, makeinen, intialainen ruoka, jne. Kirjaimellisesti Makuasioita! Itse en ymmärrä rusinoiden tarkoitusta tässä universumissa (paitsi ehkä Simassa).


This cake recipe is from a Finnish cookbook. I left the raisin out, as I really don't like them. There aren't many foods I dislike, but raisin are like nothing on earth. So many good things are ruined with raisins: cinnamon rolls, cakes, sweets, Indian food, etc. Literally a matter of taste! I just can't understand the meaning for their existance (except in Mead).

Pinnalle vähän tomusokeria.

Dusted with some icing sugar.

Tarvikkeet:

2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
2 tl neilikkaa
2 tl inkivääriä
2 tl pomeranssinkuorta
(1 dl rusinoita)
1 dl sulatettua voita (tai margariinia)
3 dl piimää

Valmistus:

  1. Voitele ja jauhoja kakkuvuoka. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää rasva ja piimä. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan.
  2. Paista kiertoilmauunissa 160° 50 minuuttia.
  3. Kumoa kakku hiukan jäähtyneenä ritilälle.

Ingredients:

2 dl caster sugar
4 dl flour
1 tsp baking soda
2 tsp ground cloves
2 tsp ground ginger
2 tsp bitter orange peel
(1 dl raisins)
1 dl melted butter (or margarine)
3 dl buttermilk

Method:

  1. Butter and flour a cake pan. In a bowl, mix the dry ingredients together. Add in butter and buttermilk. Mix until smooth and pour into the cake pan.
  2. Bake in convection oven (160°C) for 50 minutes.
  3. When slightly cooled, invert the cake onto a wire rack.