Tuunasin sokerikakun Leivontafoorumin toukokuun haasteen innoittamana. Kakun piti olla raikas, joten asian ajaa sitruunakuorrutus hillotuilla sitruunakuoripaloilla ja marjaisa täyte.


This is my version of a Tuned, Fresh Coffee Cake that was this month's baking challenge at Baking Forum. I decided to tune a Sponge Cake with lemon glazing with pickled lemon zest and a heart of blackberries. I think they go well together!

Sponge Cake with lemon glaze.

Heart of blackberry.

Valmista kuoret pari päivää aiemmin. Voit käyttää hilloamiseen mitä tahansa sitrushedelmiä. Kakkuun käytin vain sitruunankuoria.

Hillotut sitruskuoret:

1 iso sitruuna
1 lime
100 g sokeria
1 dl vettä
1/4 halkaistu vaniljatanko
ripaus mustapippuria
1 kardemummapalko rikottuna

  1. Tee hedelmiin ristikkäiset, hedelmälihaan asti ulottuvat viillot niin, että kuori jakautuu neljään osaan. Kuori hedelmät niin, että mahdollisimman paljon valkoista osaa tulee mukaan. Leikkaa lohkot ohuiksi siivuiksi. Hyödynnä hedelmänlihat vaikka veden maustamiseen.
  2. Siirrä kuorisuikaleet kattilaan ja ryöppää kolme kertaa (keitä 5 minuuttia). Vaihda vesi välillä ja valuta kuorisuikaleet lävikössä. Näin kitkeryys lähtee.
  3. Laita puhtaaseen kattilaan muut ainekset paitsi kuorisuikaleet ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita välillä, jotta sokeri liukenee. Siirrä kuorisuikaleet sekaan ja keittele 2-3 tuntia. Kuorista tulee pehmeitä ja läpikuultavia.
  4. Siirrä kuoret kuivumaan leivinpaperin päälle. Anna kuivua 2-3 päivää.

Kakku:

2 kananmunaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoa
1 ½ tl leivinjauhetta
muutama hillottu sitruunankuorisuikale (ks. yllä)
50 g voita
1 dl kuohukermaa
100 - 125 g karhunvatukoita
voita ja vehnäjauhoja vuokaan

Kuorrute:

2 - 2,5 dl tomusokeria
2 rkl sitruunamehua
1 tl maitoa
hillottua sitruunankuorta (ks. yllä)

  1. Esilämmitä uuni 175 asteeseen (kiertoilma 160). Voitele ja jauhota vuoka. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe ja hienonnetut kuorisuikaleet.
  2. Sulata voi ja kaada kerma kuumaan voisulaan. Kaada kermaseos munaseokseen ja vatkaa jauhoseos taikinaan. Kaada puolet taikinasta vuokaan. Asettele marjat vuokaan ja kaada loput taikinasta päälle.
  3. Paista kakkua puolisen tuntia. Anna kakun jäähtyä hetken aikaa ja kumoa jäähtymään ritilälle. Anna jäähtyä läpikotaisin.
  4. Valmista kuorrute: Vatkaa tomusokeri, mehu ja maito tasaiseksi. Anna jähmettyä hetken aikaa, jos seos on liian litkua. Lorota jäähtyneen kakun päälle. Ripottele pinnalle hillottua sitruunankuorta.

Prepare the zest 2-3 days advance.

Pickled zest:

1 big lemon
1 lime
100 g caster sugar
1 dl water
1/4 vanilla pod, cut in half
pinch of black pepper
1 cardamom pod crushed

  1. Zest lemon and lime (saving the white part) and slice the zest into thin strips.
  2. Transfer zest into pot and blanch 3 times (boil for 5 minutes). Change the water in between.
  3. Put all other ingredients except zest into a clean pot and bring to a boil. Stir until sugar has dissolved. Trasfer zest to pot and let simmer for 2 to 3 hours. Zest will become soft and translucent.
  4. Transfer zest to parchment paper and let dry for 2 to 3 days.

Cake:

2 eggs
2 dl caster sugar
3 dl flour
1 ½ tsp baking powder
pickled lemon zest (see above)
50 g butter
1 dl double cream
100 - 125 g blackberries
butter and flour for the pan

Glaze:

2 - 2,5 dl icing sugar
2 tbsp lemon juice
1 tsp milk
pickled lemon zest (see above)

  1. Preheat oven to 175°C (convection oven 160°C). Butter and flour a cake pan. Beat eggs and sugar together until light and fluffy. Mix together flour, baking powder and finely chopped lemon zest.
  2. Melt butter and pour cream into hot melted butter. Pour cream mixture into egg mixture and beat flour mix into batter. Pout half of batter into cake pan. Arrange blackberries on top and pour remaining batter ion top.
  3. Bake cake for about ½ h. Let cool completely.
  4. Prepare glaze: Whisk icing sugar, lemon juice and milk until smooth. Let stand for a moment if too runny. Drizzle on top of cake and sprinkle some chopped pickled lemon zest on top.

I think blackberries are so beautiful!