Tein sahramikakun ensimmäisen kerran joskus teininä. Sen jälkeen sitä on tullut tehtyä muutaman kerran. Makunsa ja helppotekoisuutensa puolesta sitä olisi voinut tehdä useamminkin. Ohje vaan on ollut aina tarvittaessa porukoilla, kun en sitä koskaan ole muistanut kirjoittaa ylös. No nyt se on täällä! Käytin ulkomailta ostettua irtosahramia, joten en osaa tarkkaan arvioida kuinka paljon sitä kakkuun oikeastaan meni. Alkuperäisessä ohjeessa puhutaan ½:sta grammasta. Kaupassa myydään kai edelleen sen kokoisia pusseja.

Pohdiskelin muunteluvaihtoehtoja. Kakun voi jäähtyneenä leikata helposti kahteen osaan vaikka samana päivänä. Voisko väliin sopia aidolla vaniljalla maustettu kermavaahto?! Leikkaaminen voi toisaalta olla aika hankalaa, koska kakku on tosi tiiviis. Tapahtuisi varmaan hamppariefekti, kun toiselta puolelta pursuaa täyte ulos kakkua leikatessa. :)


I made this lovely Saffron Cake for the first time as a teenager. Since then I've made it only a few times. The recipe was always somewhere else, when I needed it. Well, now it's here!

I was wondering if it'd be a good idea to split the cake into two layers and fill it with vanilla flavored whipped cream. The texture of the cake is really firm, so maybe I'd get a "hamburger effect" when all the filling bursts out. :)

Lisäämällä sahramin määrää, saa kakusta oranssimman. Vaikka väri on haalea, on sahramin maku kuitenkin selvä!

By adding more saffron you'll get more of an orange color. Even though the color is fairly light, the taste of saffron is there!

Tarvikkeet:

200 g voita
1 pss (á ½ g) sahramia
2 kananmunaa
3 dl sokeria
1,5 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
(tomusokeria)

Valmistus:

  1. Valmistele 24 cm:n kokoinen pyöreä irtoreunainen kakkuvuoka.
  2. Sulata rasva ja anna jäähtyä. Hienonna sahrami kämmenellä sormilla hieroen.
  3. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää sahrami, rasva ja maito. Sekoita esim. pallovatkaimella.
  4. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja sihtaa kakkumassaan. Sekoita tasaiseksi.
  5. Kaada massa vuokaan ja paista 165° kiertoilmauunissa n. 35 minuuttia.
  6. Anna jäähtyä hetken aikaa vuoassa ja kumoa ritilälle jäähtymään. Koristele tomusokerilla.

Ingredients:

200 g butter
½ g saffron
2 eggs
3 dl caster sugar
1,5 dl milk
4 dl flour
2 tsp baking powder
(powdered sugar)

Method:

  1. Preheat convection oven to 165°. Prepare a 24 cm round cake pan.
  2. Melt butter and let it cool. Rub saffron threads between your fingers to crush.
  3. Whip up eggs and sugar until light and fluffy. Add saffron, butter and milk. Mix together with (e.g.) a ball whisk.
  4. Sift baking powder and flour together and add into the butter mix. Stir.
  5. Pour batter into cake pan and bake for about 35 minutes.
  6. Let cool in cake pan for few minutes. Finally, turn the pan over and let cool on a rack. Decorate with powdered sugar.