Salt water taffy on lähtöisin 1800-luvun lopulta New Jerseystä. Erikoisen toffeesta tekee sen valmistustapa: massaa vedetään ja väännellään, jotta toffeesta saadaan ilmavampaa.

Perinteisesti toffeeta ei mausteta, mutta itse kokeilin ruusuvettä, joka oli ihan jees.

n. 380 g makeisia/100 kpl

1276711232_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Toffeet kannattaa kääriä karkki- tai voipaperiin.

Tarvikkeet:

2,4 dl (1 cup) sokeria
1,8 dl (3/4 cup) vaaleaa maissisiirappia
1,6 dl (2/3 cup) vettä
1 rkl maizenaa
2 rkl voita (ei margariinia)
3/4 tl suolaa
(2 tl ruusuvettä)
(elintarvikeväriä)

1276711391_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tavallisesti käytän Karon vaaleaa maissisiirappia, joka on maustetta vaniljalla. Nyt käytin täyttä maissisiirappia ilman lisämakuja. Karon siirappi on kalliimpaa kuin aasialaisita ruokakaupoista saatava maustamaton siirappi.

Valmistus:

Öljyä isohko alumiinivuoka.

Yhdistä kaikki muut ainekset, paitsi ruusuvesi ja elintarvikeväri kattilassa. Kuumenna keskilämmöllä. Sekoittele puukauhalla, kunnes sokeri on liuennut.

Lisää sokerilämpömittari kattilaan ja lopeta sekoittelu. Periaatteessa ei haittaa, vaikka lientä sekoittelee, koska maissisiirappi estää sokerin kristalloitumisen. 

1276713356_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pääsi testaamaan omatekoista sokerilämpömittarin pidikettä. Toimii.

Keittele keskilämmöllä liemi 126-128-asteiseksi (kova kuula-aste).

Nosta kattila hellalta ja lisää (elintarvikeväri) ruusuvesi. Sekoita nopeasti puukauhalla.

1276714147_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kaada nopeasti voideltuun vuokaan kaapimatta kattilan pohjaa ja reunoja. Jäähdytä hetken aikaa.

1276714335_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kääntele massaa lastalla, jotta se jäähtyy ja jähmettyy lisää.

Kun massa on sen verran jäähtynyt, että sitä voi käsitellä, öljyä kädet. Aloita massan vetely käsien välissä. Kääntele venytetty pötkö rullalle, taittele yhteen ja vedä taas pitkäksi. Jatka, kunnes massa alkaa muuttua satiiniseksi.

1276714514_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Massan väri vaalenee käsiteltäessä.

1276714568_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lopulta massa alkaa olemaan jäykkää. Vedä lopuksi massa yhdeksi pötköksi.

1276714699_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Leikkaa öljytyillä saksilla pötköstä paloja. Toffeepalat kannattaa kääriä karkki- tai voipaperiin, muuten saat yhden klimpin toffeeta.

1276714814_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

V for victory. Kestihän se yhteensä 3 tuntia...