Salt water taffy on lähtöisin 1800-luvun lopulta New Jerseystä. Erikoisen toffeesta tekee sen valmistustapa: massaa vedetään ja väännellään, jotta toffeesta saadaan ilmavampaa.
Perinteisesti toffeeta ei mausteta, mutta itse kokeilin ruusuvettä, joka oli ihan jees.
n. 380 g makeisia/100 kpl
Toffeet kannattaa kääriä karkki- tai voipaperiin.
Tarvikkeet:
2,4 dl (1 cup) sokeria
1,8 dl (3/4 cup) vaaleaa maissisiirappia
1,6 dl (2/3 cup) vettä
1 rkl maizenaa
2 rkl voita (ei margariinia)
3/4 tl suolaa
(2 tl ruusuvettä)
(elintarvikeväriä)
Tavallisesti käytän Karon vaaleaa maissisiirappia, joka on maustetta vaniljalla. Nyt käytin täyttä maissisiirappia ilman lisämakuja. Karon siirappi on kalliimpaa kuin aasialaisita ruokakaupoista saatava maustamaton siirappi.
Valmistus:
Öljyä isohko alumiinivuoka.
Yhdistä kaikki muut ainekset, paitsi ruusuvesi ja elintarvikeväri kattilassa. Kuumenna keskilämmöllä. Sekoittele puukauhalla, kunnes sokeri on liuennut.
Lisää sokerilämpömittari kattilaan ja lopeta sekoittelu. Periaatteessa ei haittaa, vaikka lientä sekoittelee, koska maissisiirappi estää sokerin kristalloitumisen.
Pääsi testaamaan omatekoista sokerilämpömittarin pidikettä. Toimii.
Keittele keskilämmöllä liemi 126-128-asteiseksi (kova kuula-aste).
Nosta kattila hellalta ja lisää (elintarvikeväri) ruusuvesi. Sekoita nopeasti puukauhalla.
Kaada nopeasti voideltuun vuokaan kaapimatta kattilan pohjaa ja reunoja. Jäähdytä hetken aikaa.
Kääntele massaa lastalla, jotta se jäähtyy ja jähmettyy lisää.
Kun massa on sen verran jäähtynyt, että sitä voi käsitellä, öljyä kädet. Aloita massan vetely käsien välissä. Kääntele venytetty pötkö rullalle, taittele yhteen ja vedä taas pitkäksi. Jatka, kunnes massa alkaa muuttua satiiniseksi.
Massan väri vaalenee käsiteltäessä.
Lopulta massa alkaa olemaan jäykkää. Vedä lopuksi massa yhdeksi pötköksi.
Leikkaa öljytyillä saksilla pötköstä paloja. Toffeepalat kannattaa kääriä karkki- tai voipaperiin, muuten saat yhden klimpin toffeeta.
V for victory. Kestihän se yhteensä 3 tuntia...