Karppaus

Oheisissa taulukoissa verrataan eri kasvisten ja juuresten ravintosisältöä perunaan, riisiin ja pastaan. Taulokosta on helposti nähtävissä, että esimerkiksi parsakaali on yksi parhaista karppaajan lisukkeista ja bataatti on jopa perunaa huonompi!

Verrokki = verrattava juures/kasvis
P = proteiini / 100 g
H = hiilihydaatti / 100 g
R = rasva / 100 g
Kcal = kilokaloreita / 100 g
Ero % = kuinka paljon vaakarivin ravintosisältö eroaa perunasta, riisistä tai pastasta, riippuen mikä taukukko on kyseessä.

Peruna, raaka
Verrokki (raaka)PEro %HEro %REro %
KcalEro %
Bambunverso
1,5 -21 0,7 -96 0,2 0 13 -83
Parsa
1,3 -32
1,2 -92 0,2 0 15 -80
Parsakaali
4,6 +142 2,0 -87 0,3 +50 35 -54
Ruusukaali
1,4 -26 2,0 -87 0,5 +150 24 -68
Kukkakaali
1,8 -5
2,2 -86 0,3 +50 24 -68
Kesäkurpitsa
0,6 -68 2,5 -84 0,4 +100 18 -76
Munakoiso
0,5 -74 3,1 -80 0,2 0 22 -71
Valkokaali
1,2 -37
4,1 -74 0,2 0 28 -63
Lanttu
1,0 -47 4,6 -70 0,3 +50 29 -62
Porkkana
0,6 -68 5,6 -64 0,2 0 33 -57
Punajuuri
1,0 -47
6,9 -56 0,1 -50 38 -50
Herne
5,1 +168 9,4 -39 0,4 +100 69 -9
He-Ma-Pa
4,0 +111 11,0 -29 0,8 +300 69 -9
He-Ma-Po
3,2 +68
12,1 -22 0,7 +250 70 -8
Bataatti
1,6 -16,0 16,8 +8 0,1 -50 81 +7

 

Riisi, keitetty
Verrokki (raaka)PEro %HEro %REro %
KcalEro %
Bambunverso
1,5 -38 0,7 -98 0,2 -33 13 -91
Parsa
1,3 -46
1,2 -96 0,2 -33 15 -89
Parsakaali
4,6 +92 2,0 -93 0,3 0 35 -75
Ruusukaali
1,4 -42 2,0 -93 0,5 +67 24 -83
Kukkakaali
1,8 -25
2,2 -93 0,3 0 24 -83
Kesäkurpitsa
0,6 -75 2,5 -92 0,4 +33 18 -87
Munakoiso
0,5 -79 3,1 -90 0,2 -33 22 -84
Valkokaali
1,2 -50
4,1 -86 0,2 -33 28 -80
Lanttu
1,0 -58 4,6 -85 0,3 0 29 -79
Porkkana
0,6 -75 5,6 -82 0,2 -33 33 -76
Punajuuri
1,0 -58
6,9 -77 0,1 -67 38 -72
Herne
5,1 +113 9,4 -69 0,4 +33 69 -50
He-Ma-Pa
4,0 +67 11,0 -64 0,8 +167 69 -50
He-Ma-Po
3,2 +33
12,1 -60 0,7 +133 70 -50
Bataatti
1,6 -33 16,8 -44 0,1 -67 81 -41

 

Pasta, keitetty
Verrokki (raaka)P
Ero %HEro %REro %
KcalEro %
Bambunverso
1,5 -50 0,7 -96 0,2 -33 13 -87
Parsa
1,3 -57
1,2 -94 0,2 -33 15 -85
Parsakaali
4,6 +53 2,0 -90 0,3 0 35 -64
Ruusukaali
1,4 -53 2,0 -90 0,5 +67 24 -75
Kukkakaali
1,8 -40
2,2 -89 0,3 0 24 -75
Kesäkurpitsa
0,6 -80 2,5 -87 0,4 +33 18 -81
Munakoiso
0,5 -83 3,1 -84 0,2 -33 22 -77
Valkokaali
1,2 -60
4,1 -79 0,2 -33 28 -71
Lanttu
1,0 -67 4,6 -77 0,3 0 29 -70
Porkkana
0,6 -80 5,6 -71 0,2 -33 33 -66
Punajuuri
1,0 -67
6,9 -65 0,1 -67 38 -61
Herne
5,1 +70 9,4 -52 0,4 +33 69 -30
He-Ma-Pa
4,0 +33 11,0 -44 0,8 +167 69 -29
He-Ma-Po
3,2 +7
12,1 -38 0,7 +133 70 -28
Bataatti
1,6 -47 16,8 -14 0,1 -67 81 -17