Taas tällainen väliaika gradun tekoon. Kahvia ja kakkua...
This was totally an ex tempore thing today. I was writing my master's thesis and got a bit tired. Baking is always a good way of having something else to think about! Another possibility would have been a clean apartment. ;)
A straight translation from Finnish to English is actually Silver Cake.
I decided to sift some confectioners sugar on top.
Tarvikkeet:
100 g voita
2 dl (n. 6 kpl) valkuaisia
3 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl perunajauhoja
Vuokaan:
voita
vehnäjauhoja (mantelilastuja)
Valmistus:
- Esilämmitä uuni 200° (kiertoilmauuni 175°).
- Sulata voi. Sihtaa jauhot yhteen.
- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
- Lisää sokeri, jauhot ja voi. Vatkaa yhteen.
- Voitele n. 1,5 l kakkuvuoka ja jauhota vehnäjauhoilla tai mantelilastuilla. Kaada taikina vuokaan.
- Paista 25 - 30 minuuttia.
- Anna kakun hieman jäähtyä vuoassaan. Kumoa ja jäähdytä vuoan alla.
Ingredients:
100 g butter
2 dl (about 6) egg whites
3 dl caster sugar
2,5 dl flour
1 tbsp potato flour
For the cake pan:
butter
flour (or almond flakes)
Method:
- Preheat oven to 200°c (convection 175°).
- Melt the butter. Sift the flours together.
- Whip the egg whites until stiff peaks form.
- Add sugar, flours and butter. Wisk together.
- Grease and flour a 1,5 l cake pan. Pour the batter in.
- Bake 25 to 30 minutes.
- Remove from oven, let cool slightly. Invert pan and allow to cool in the pan.