Käydään miehen kanssa mielellämme Nuuksiossa kävelyretkillä ja keittelemässä trangiakahvit. Viime sunnuntaina päätettiin mennä vähän idemmäs ja suunnattiin Vaakkoin alueelle. Eväänä oli itse tehtyjä "Cordon bleu" -sempuloita. :) Hyviä olivat. Joululahjavinkkinä kirja Leivän juurilla, josta kyseinen resepti on!


Last sunday we went for a ramble in Vaakkoi area. It's nice to do stuff outdoors and then enjoy a cuppa. In addition, we had some "Cordon Bleu" rolls, which were good. :)

Trangia

Täytetty sämpylä / Filled Roll

Sinolit loppuun / Burning out the leftover fuel

Täytetyt sämpylät

Tarvikkeet:

25 g hiivaa
2,5 dl kädenlämpöistä vettä
1 rkl rypsiöljyä (käytin oliiviöljyä)
1 tl suolaa
1 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäleseitä (tai kauraleseitä)
n. 5 dl (300 g) vehnäjauhoja

Täyte:

8 viipaletta kinkkua (kevyesti savustettu oli hyvää)
16 viipaletta juustoa (brie olisi varmasti toimiva!)

Päälle:

1 kananmuna
seesamin- tai unikonsiemeniä

Valmistus:

Murenna hiiva kulhoon. Lisää vesi ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää öljy, suola, kaurahiutaleet, leseet ja suurin osa jauhoista. Säästä vähän jauhoja leipomiseen. Vaivaa taikina kimmoisaksi.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se 16 yhtä suureen osaan. Kauli ja taputtele taikinapalat pyöreiksi levyiksi, joiden halkaisija on n. 12 cm. Levitä kinkku- ja juustoviipaleet kahdeksan taikinalevyn päälle. Peitä lopuilla taikinalevyillä ja ummista reunat hyvin. Voit taittaa reunat sämpylöiden alle.

Pane sämpylät leivinpaperin päälle pellille. Peitä leivinliinalla ja anna kohota.

Kuumenna uuni 250°. Voitele sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla ja ripottele pinnalle siemenet. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 10-12 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.


Filled Rolls

Ingredients:

25 g fresh yeast
2,5 dl lukewarm water
1 tbsp vegetable oil (I used olive oil)
1 tsp salt
1 dl rolled oats
1 dl wheat brans (or oat brans)
about 5 dl (300 g) flour

Filling:

8 slices of ham (lightly smoked was good)
16 slices of cheese (brie would be great!)

On top:

1 egg
sesame or poppy seeds

Method:

  1. Crumble yeast into a bowl. Add water and stir until yeast is dissolved. Add oil, salt, rolled oats, bran and most of the flour. Save some flour for baking. Knead the dough until elastic.
  2. Transfer the dough to a lightly floured surface and divide into 16 equal pieces. Roll out and pat the dough pieces into round discs having a diameter of about 12 cm. Spread ham and cheese on 8 discs. Cover with the remaining dough discs and fold the edges under the rolls.
  3. Place rolls on parchement paper on a baking sheet. Cover with a baking cloth and let rise.
  4. Preheat oven to 250°C. Brush the rolls with lightly beaten egg and sprinkle with seeds. Bake rolls at center of the oven for 10-12 minutes. Leave to cool on a wire rack.