...eli ihan suomalaisittain Jouluhalko. Tämän tuhdimpaa kääristä saa hakea. Melko riittoisaa, nimittäin. Toisaalta hyvä tarjottava viimeisenä työpäivänä. Tein kaksi kääristä ja niistä riitti hyvin monelle karskimmallekin persoonalle.

Rommi taitaa olla aika yleinen "mauste" tällaisissa rasvaisissa kaloripommeissa. Käytin sitä aiemmin myös supersuklaisessa tryffelikakussa.  Suklaan ja rommin makuyhdistelmä on kyllä loistava. Sekaan vielä ripaus kahvia ja avot! Jouluhalon resepti on Maku-lehdestä. Vähensin hieman voin määrää kuorrutteessa. Tee vaikka marenkeja yli jäävillä valkuaisilla. :)


...or Chritsmas Log. Be prepared for one hefty Swiss Roll!

Rum seems to be quite a common flavoring in these kinds of greasy cakes and rolls. I used it also earlier in a super-chocolaty truffle cake. The flavor combination of rich chocolate and rum is great indeed. Add a touch of coffee and it'll be even better! Make meringues with the leftover egg whites. :)

Jouluhalko. Koristeltu strösseleillä ja lumijauheella. / Christmas Log. Decorated with sprinkles and snow powder.

Tarvikkeet:

Pohja:

3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

2 keltuaista
1 dl tomusokeria
1,25 dl maitoa
1 tl vanilliinisokeria
125 g voita
100 g tummaa suklaata
½ dl kuohukermaa

Kuorrute:

150 g voita
2 keltuaista
1,5 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 rkl tummaa rommia
1 rkl vahvaa kahvia

Valmistus:

  1. Laita uuni kuumenemaan 225° (200° kiertoilma). Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
  2. Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe ja kääntele ne muna-sokerivaahtoon.
  3. Levitä seos leivinpaperille ja paista levyä noin 5 minuuttia. Kumoa valmis levy leivinpaperille ja valmista täyte.
  4. Sekoita kattilassa keltuaiset, tomusokeri ja maito. Nosta kattila liedelle ja keitä seosta, kunnes se sakenee. Sekoita koko ajan. Nosta seos syrjään jäähtymään ja lisää sitten vanilliinisokeri.
  5. Vaahdota voi. Lisää hyvin jäähtynyt vaniljakiisseli voihin pienissä erissä.
  6. Paloittele suklaa ja sulata se kerman kanssa kattilassa tai mikroaaltouunissa. Anna jäähtyä hetki ja lisää sitten voi-vaniljakiisseliseokseen. Nosta täyte jääkaappiin jäähtymään tunniksi ja valmista sillä aikaa kuorrutus.
  7. Vatkaa voi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset yksitellen joukkoon. Lisää muut aineet ja vatkaa tasaiseksi.
  8. Kokoa halko. Levitä täyte pohjalevylle ja rullaa levy napakaksi kääretortuksi. Kuorruta halko joko pursottamalla kuorrutusta tai levittämällä se veitsellä. Nosta halko jääkaappiin tai viileään paikkaan.

Ingredients:

Cake:

3 eggs
1,5 dl caster sugar
1 dl flour
½ dl potato starch flour
1 tsp baking powder

Filling:

2 egg yolks
1 dl icing sugar
1,25 dl milk
1 tsp vanilla sugar
125 g butter
100 g dark chocolate
½ dl double cream

Frosting:

150 g butter
2 egg yolks
1,5 dl icing sugar
2 tbsp cocoa powder
1 tbsp dark rum
1 tbsp strong coffee

  1. Preheat oven to 225°C. Cover a baking sheet with parchment paper.
  2. Whisk eggs and sugar untill thick. Stir together flour and baking powder and carefully fold them into the egg mixture.
  3. Spread the mixture to baking sheet and bake for about 5 minutes. Turn out onto a cake rack covered with parchment paper and prepare the filling.
  4. In a saucepan, mix the egg yolks, icing sugar and milk. Transfer the pan on the stove and cook the mixture until it thickens. Stir constantly. Lift the mix aside to cool and then add in the vanilla.
  5. Whip the butter. Add the cooled vanilla mix in the butter in small batches.
  6. Chop chocolate and melt it together with the double cream in a sauce pan or microwave oven. Allow to cool for a couple of minutes and then add into the butter-vanilla mix. Tranfer the mix to cool in the fridge for an hour. Prepare the frosting.
  7. Beat the butter until fluffy. Whisk the egg yolks in one at a time. Add in the other ingredients and whisk until smooth.
  8. Assemble the log. Spread the filling on top of the cake and roll into a tight spiral. Top the roll with frosting, either by piping or spreading with a palette knife. Let the roll set in a fridge for a while.