Tein viikko sitten kakun omille synttärikahvitteluilleni. Juhlapäivä on oikeasti vasta reilun viikon päästä. 3-kymppisten kunniaksi täytyy kai kakuttaa. Samaahan itse väitin isäni täyttäessä 60: "kyllä kakku pitää olla". Valitsin kakuksi sveitsiläisen, aikuiseen makuun sopivan kakun.


I made this pre-birthday cake for a coffee session. I'm soon turning 30, so I guess it's an event to celebrate. I decided to make a rich chocolate cake and this truffle cake definitely meets the criteria!

14 palaa

En viitsinyt tällä kertaa laskea, kuinka paljon kaloreita yksi pala sisältää. Paljon.

Sisin kerros kermaa tasoittaa mukavasti tuhtia ja vahvaa makua. Kakun kannattaa antaa maustua ja tasaantua jääkaapissa vähintää yön yli, mutta mielellään vaikka pari päivää.

Tarvitset 2 x 22 - 23 cm irtoreunaista pyöreää kakkuvuokaa

Kakkupohjat:

3 rkl espressoa (tai 2 tl pikakahvijauhetta + 3 rkl kiehuvaa vettä)
90 g tummaa laadukasta suklaata
180 g siivilöityjä vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl jauhettua kanelia
6 kananmunaa
180 g fariinisokeria
180 g sulatettua ja jäähdytettyä voita

Valmistus:

  1. Sulata suklaan kanssa kahvi ja jäähdytä. Siivilöi yhteen jauhot, kaakaojauhe ja kaneli. Erota munien keltuaiset valkuaisista.
  2. Vatkaa keltuaiset ja fariinisokeri vaahdoksi. Sekoita sula suklaa joukkoon. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita muutama lusikallinen valkuaisvaahtoa keltuaisiin, jotta seos pehmenee. Sekoita joukkoon jauhoseos, voi ja loput valkuaisvaahdosta.
  3. Vuoraa kakkuvuokien pohjat leivinpaperilla ja voitele vuoat kokonaan hyvin. Paista kakkuja uunissa 180° (kiertoilmauunissa 160°) 20 - 25 minuuttia. Ota kakut uunista, seisota niitä hetken aikaa vuoassa ja kumoa ritilälle jäähtymään. Tavallisessa uunissa kannattanee paistaa yksi pohja kerrallaan.

Tryffelit:

2 tl pikakahvijauhetta
2 rkl tummaa rommia
125 g tummaa laadukasta suklaata
60 g (suolatonta) voita
2 rkl siivilöityä tomusokeria
1 rkl kuohukermaa
3 - 4 rkl kaakaojauhetta

Valmistus:

  1. Liuota pikakahvijauhe rommiin. Sulata suklaa yhdessä kahviliuoksen kanssa ja jäähdytä. Vatkaa voi ja sokeri yhteen, jatka vatkaamista ja lisää suklaaseos sekä kerma. Jäähdytä 40 minuuttia. Pyöritä tryffeliseoksesta 14 (n. 15 g) tasakokoista palloa. Kierittele pallot kaakaojauheessa ja anna kovettua viileässä 2 tuntia.

Täyte ja koristelu:

1,5 dl kuohukermaa
2 tl hienoa sokeria
1 rkl tummaa rommia
6 rkl tummalla rommilla maustettua sokerilientä

Valmistus:

  1. Vatkaa kerma, sokeri ja rommi kovaksi vaahdoksi. Peitä kulho ja nosta viileään.

Voi-suklaakiisseli:

2 tl pikakahvijauhetta
2 tl kaakaojauhetta
120 g paloiteltua laadukasta tummaa suklaata
500 g (suolatonta) pehmeää voita
150 g siivilöityä tomusokeria

Valmistus:

  1. Liuota kahvi- ja kaakaojauheet 4 rkl:seen kiehuvaa vettä. Kaada seos pieneen kuumuutta kestävään kulhoon, lisää paloiteltu suklaa ja nosta kulho kiehuvan vesikattilan päälle. Sekoita muutaman kerran sulattamisen aikana. Anna seoksen jäähtyä, kunnes se sakenee, muttei vielä kovetu.
  2. Hiero toisessa kulhossa voi ja tomusokeri vaaleaksi ja ilmavaksi. Lisää suklaaseos voivaahtoon, kunnes aineet ovat hyvin sekoittuneet. Vatkaa sitten kuorruttusta, kunnes se on vaaleaa, ilmavaa ja paksua. Säilyy jääkaapissa hyvin peitettynä n. viikon.

Kakun viimeistely:

  1. Leikkaa molemmat kakkupohjat puoliksi ja kostuta leikkuupinnat sokeriliemellä.
  2. Lusikoi neljännes voi-suklaakiisselistä pursotinpussiin, jossa on 10 - 12 mm tähtiterä. Ota jäljellä olevasta kiisselistä puolet erilleen.
  3. Pane kaksi ja kaksi kakkulevyä päällekkäin ja loppu voi-suklaakiisseli väliin. Yhdistä kakut panemalla kermavaahto väliin.
  4. Levitä voi-suklaakiisseli kakun päälle ja reunoihin (tässä järjestyksessä). Pursota kakun päälle, ulkoreunaan 14 voi-suklaakiisseliruusuketta ja nosta kunkin päälle tryffelipallo. Jäähdytä yön yli ennen kuin tarjoat kakun.