Tein vähän erilaisen voikkarin, kun leivontafoorumilla oli voileipäkakkuhaaste. Tästä tulikin tosi herkullinen ja onnistunut kokeilu. Lihana käytin naudan sisäpaistia, mutta varmasti noin pitkän haudutuksen ansiosta muukin osa kävisi hyvin. Sipulia olisi voinut olla enemmänkin.


In Finland, sandwich cakes are served in graduations, funerals, parties and other events that gather people together. It has usually two different creamy fillings and its layers are made up of 1-2 different types of toast or bread. I think usually wholemeal is preferred.

Most popular cakes are ham and salmon (salmon with shrip) sandwich cakes. Surely nowadays there are all sorts of cakes including tex mex sandwich cake, feta sandwich cake, chicken sandwich cake and many more. This is a type of yummy that is easy to create. In my opinion, it's hard to go wrong. What ever suits you.

I wanted to make something I haven't had before, so I decided to make a beef sandwich cake. The flavoures go well together and there's not too much happening in the cake even though the recipe might indicate otherwise. The beef it self is quite dry, so the beetroot moistens it. Just make sure you wont add in too much horseradis. ;)

I'm not totally sure about the beef type. Is it sirloin or what sirloin it is in English...If there are any oddities in the recipe, or you know the proper translation of "sisäpaisti", please let me know. ;)

Tarvikkeet:

1,5 pkt (n. 800 g) täysjyväpaahtoleipää
lihalientä lihan haudutuksesta

Liha:
900 g naudan sisäpaistia (jää yli 2/3)
nyrkillinen voita ruskistamiseen
1 olut
n. 1 l vettä (liha peittyy melkein)
2 lihaliemikuutiota (tai vesimäärän mukaan)
2 laakerinlehteä
rouhittua mustapippuria
ripaus cayennepippuria
ripaus valkopippuria
Herbes de Provence -mausteseosta
kuivattua timjamia
muutama oksa tuoretta timjamia
1 porkkana reiluina paloina
1 kokonainen (puna)sipuli
1 iso kokonainen valkosipulinkynsi

Täyte 1:
200 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
½ prk (100 g) kermaviiliä
1 maustekurkku kuutioituna
tuoretta persiljaa
tuoretta ruohosipulia
rouhittua mustapippuria

Täyte 2:
1 prk (150 g) crème fraîchea
1-2 tl piparjuuritahnaa
rouhittua mustapippuria
¼ salaattisipulia kuutioituna (tai hopeasipulia)
n. 200 g kypsää haudutettua lihaa
100 g kypsää punajuurta kuutioituna

Kuorrute ja koristeet:
400 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
½ prk (100 g) kermaviiliä
reilusti karkeaksi rouhittua mustapippuria
muutama retiisi
muutama sinapin lehti (salaattia)

Lihan valmistus:

  1. Kuivaa liha talouspaperilla taputellen. Ruskista reilussa voissa ja siirrä liha ja voi haudutuspataan tai slow cookeriin. Lisää loput ainekset ja hauduta miedolla lämmöllä vähintään yön yli. Itse haudutin 13 tuntia. Älä nosta haudutuspadan kantta välillä!
  2. Ota liha astiasta ja pieni kuumana. Ota lientä talteen voileipäkakun kostutusta varten. Liemi siivilöidään 1-2 kertaa.

Voileipäkakun valmistus:

  1. Leikkaa leivistä reunat pois.
  2. Vuoraa n. 21 x 25 cm:n kokoinen astia tuorekelmulla niin, että kelmua jää ulkopuolelle reilusti. Asettele leipäpaloja pohjalle. Kostuta lihaliemellä. Sekoita täytteen 1 ainekset keskenään ja levitä leipien päälle.
  3. Asettele täytteen päälle leipiä ja kostuta. Sekoita muut täytteen 2 ainekset keskenään, paitsi liha ja punajuuri. Levitä täyte leipien päälle. Ripottele päälle liha ja sen päälle punajuurikuutiot. Punajuurta ei kannata laittaa ihan reunoille, tai se saattaa imeytyä kuorrutteen läpi pinnalle.
  4. Asettele täytteen päälle leipiä ja kostuta. Käännä tuorekelmut päälle ja siirrä jääkaappiin maustumaan yön yli.
  5. Kumoa tai siirrä kakku alustalle. Vatkaa sähkövatkaimella tuorejuusto, kermaviili ja mustapippuri notkeaksi ja levitä kuorrutteeksi. Koristele retiiseillä ja sinapilla.

Ingredients:

1,5 big loafs (about 800 g) wholemeal bread (toast)
beef bouillon from cooking the meat

Meat:
900 g beef sirloin (you actually use only 1/3 of the beef)
fist full of butter
1 beer
about 1 l of water (the beef is almost covered)
2 beef bouillon cubes (or by the amount of water)
2 bay leafs
ground black pepper
pinch of cayenne pepper
pinch of white pepper
Herbes de Provence seasoning
dried thyme
a few fresh thyme branches
1 carrot cut in rough chunks
1 whole (red) onion
1 big whole garlic clove

Filling 1:

200 g natural cream cheese (e.g. Philadelphia)
100 g cultured half cream (Nordic kind of sour cream)
1 pickle, cubed
fresh parsley
fresh chives
ground black pepper

Filling 2:
150 g crème fraîche
1-2 tsp horseradish paste
ground black pepper
¼ mild onion, cubed
about 200 g of the cooked beef
100 g beetroot, cubed

Frosting and decoration:
400 g natural cream cheese (e.g. Philadelphia)
100 g cultured half cream (Nordic kind of sour cream)
roughly ground black pepper
a couple of radishes
a few lettuce leafs (not sure of the translation, it's called "mustard" in Finnish!)

The beef:

  1. Pat the meat dry with kitchen paper. To get the color, sear the meat in butter. Transfer the meat and butter into a slow cooker or oven pot. Add the rest of the ingredients into the cooker or pot and poach in low heat for about 12 hours (at least over night). Don't lift the lid before the meat is done.
  2. Remove the meat from the cooker and chop, while hot. Save some of the bouillon for moisturing the bread for the cake. Strain the bouillon 1-2 times.

The cake:

  1. Trim the edges of the bread slices.
  2. Line a 21 cm x 25 cm pan with plastic wrap, making sure there is extra to fold over the edges and cover the cake before it goes in the fridge. Place slices of bread on top. Moisten with bouillon. Mix the ingredients of the first filling together and spread on top.
  3. Place again slices of bread on top. Moisten with bouillon. For second filling, mix together everything but the meat and the beetroot. Spread the mix on top the bread slices. Sprinkle on top the meat and beetroot. You perhaps don't want the beetroot at the very edges, because you might get red frosting.
  4. Place slices of bread on top. Moisten with bouillon. Cover with plastic wrap and refrigerate over night.
  5. Remove the cake from the refrigerator. Transfer the cake into a serving plate and remove the plastic wrap. With an electric mixer, beat together the cream cheese, sour cream and black pepper until smooth. Cover the cake with the mix. Decorate with radish and lettuce.