Kokeilin ensimmäistä kertaa Macaron-leivosten tekoa. Tiesin, ettei ensimmäisellä kerralla ole odotettavissa riemunkiljahduksia. Macaronien onnistuminen joka kerta taitaa muutenkin olla aika harvinaista. Niiden tekoa voinee verrata kohokkaiden tekoon: kaikki lähtee oikein käsitellystä taikinasta ja oikeasta uunin lämpötilasta. Taikina voi jäädä liian ilmavaksi, tai juoksettua löröksi ja oikea uunin lämpötila riippuu uunista.

Monissa blogeissa on upeita Macaroneja, mutta myös niitä epäonnistuneita:

  • Alaosan "jalka" ei ilmesty: alhainen uunilämpötila/ei seisotettu pöydällä ennen paistoa, jotta pinta jähmettyisi/liian paljon sekoitettu taikina --> liian vähän ilmakuplia --> jalat eivät kohoa tarpeeksi
  • Pinta halkeilee uunissa ja kohoaminen on minimaalista: liian vähän sekoitettu taikina --> liikaa ilmakuplia --> leivos kuivuu uunissa
  • Lörö taikina (ohut leivos, jolla kuitenkin onnistuneet jalat): liikaa sekoiteltu taikina
  • Tai niin kuin itselläni kävi, leivosten jalat levisivät uunissa: liian korkea lämpötila:

Käytin kiertoilmauunia 160°. Lämpötila oli luultavasti liian korkea. Aluksi leivoksiin ilmestyi haluttu jalka, mutta ne alkoivat nopeasti leviämään. Lämpötila pitää vaan kokeilla omalle uunille sopivaksi. Mitään tiettyä lämpötilaa en löytänyt, vaan vaihtelu oli useita kymmeniä asteita (125° - 160°).

Luin monestakin paikasta, että kiertoilmauuni ei olisi yhtä hyvä kuin tavallinen uuni. Seuraavalla kerralla taidan kokeilla tavallista uunia 150° ja mahdollisesti kiertoilmauunia ovi hieman raollaan.