Candy corn on lähinnä amerikkalaisten ja kanadalaisten suosima, 1880-luvulla keksitty makeinen. Alkuperäinen kolmivärinen makeinen muistuttaa nimensä mukaisesti maissinjyvää. Autenttisesti ohut pää on valkoinen, keskiosa oranssi ja levein pää keltainen, mutta muunnoksia näistä löytyy paljon. Makeinen on suosittu varsinkin Halloweenina. Vain mielikuvitus on rajana näitä makeisia valmistaessa.

Maku ja koostumus on hyvin lähellä Omar-makeista!

n. 250 g makeisia

1268919646_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Näissä namuissa joka toisen makeisen ohut pää on valkoinen ja joka toisen keltainen.

Työvälineet:

  • Kattila (∅  n. 16 cm)
  • Puukauha
  • Sokerilämpömittari
  • 1 isohko kippo taikinapallojen pyöritykselle
  • Leivinpaperia 1 - 2 arkkia
  • Jauhosihti
  • Puhtaat kädet

1268921389_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Varmista, että tarvittavat aineet löytyvät:

Makeismassa:

  • vettä
  • 0,6 dl sokeria
  • 2 rkl vaaleaa maissisiirappia
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl voita
  • 0,25 tl vanilja-aromia
  • 1,5 dl tomusokeria
  • 0,3 mm suolaa
  • 1 rkl maitojauhetta
  • elintarvikevärejä: keltainen ja oranssi (punainen+keltainen)

Valmistus:

1268922499_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Laita kattilaan sen verran vettä, että pohja peittyy. Ylimääräinen vesi haihtuu keitettäessä pois, joten määrä ei ole niin tarkka. Lisää sokeri (ei tomusokeri), siirappi, hunaja ja voi kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä. Sekoittele kiehuvaa seosta, kunnes ainekset ovat liuenneet. Sokerin kristalloitumista ei tarvitse pelätä.

1268922722_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Aseta sokerilämpömittari paikoilleen. Keittele seosta, kunnes se on 121° (kova kuula-aste) ja ota kattila pois liedeltä. Lisää joukkoon vanilja-aromi ja sekoita. Varo keittämästä seosta liian kuumaksi, tai voi olla, että karkeista tulee liian kovia. Parin asteen heitto ylöspäin ei haittaa, mutta kymmenen astetta on jo selvästi liikaa (pehmeä murtoaste).

1268923679_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Sihtaa kuumaan sokeriseokseen muutamassa erässä tomusokeri-maitojauhe-suolaseos. Sekoita puukauhalla, kunnes seos on tasainen.

1268923764_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Kaavi massa kattilasta tomusokerilla vuorattuun kulhoon. Peitä massa ohuesti tomusokerilla. Jaa taikina kolmeen osaan. Pistä kahteen taikinapalloon kolo ja lisää toiseen keltaista ja toiseen oranssia elintarvikeväriä. Vaivaa ja muovaa taikinoita, kunnes ne ovat tasaisen värisiä. Lisää tarvittaessa väriä.

1268924051_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Muotoile palloista leivinpaperin päällä puristelemalla ja painelemalla ohuita raitoja ja yhdistä ne yhdeksi pötköksi. Voit käyttää apuna myös silikonikaulinta, mutta älä kaulitse raitoja liian littaniksi. Leikkaa terävällä veitsellä pötköstä kolmioita kuvan osoittamalla tavalla. (Jos haluat autenttisia, valkopäisiä karkkeja, tee ensin pieni kaksiulotteinen valkoinen pallo, sen ympärille oranssi raita ja viimeiseksi keltainen raita. Leikkaa kuin pizzaa.)

1268924320_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Taikinasta voi tehdä kaikenlaista, mitä mieleen tulee. Tässä namupizza.

1268924413_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Nelikerroksinen pötkö

1268924637_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Levitä karkit kuivumaan ja kovettumaan ainakin muutamaksi tunniksi. Kuten kuvasta näkyy, käytin kolmea eri väriä: yksi oranssi, yksi tummenpi oranssi, yksi keltainen ja kolme valkoista palloa.

1268924721_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Lähikuvaa

1268924757_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Karkkiveneet