Kehittelin tällaisen tex mex -pizzan leivontafoorumin syyskuun haasteeseen, jonka aiheena oli pizza. Tähän pizzaan tulee mausteita myös pohjaan. Lisäksi pohjareunaan on jemmattu juustoa. Ideana pizzassa on saada niin mausteita karttava, kuin myös tulisesta ruoasta pitävä henkilö tyytyväiseksi. Eli vahvuudet eri väleissä ovat: mieto (paprika), miedohko (pepperoni), vahva (jalapeno), tulinen (habanero). Kokoa pizzalle tulee halkaisijaltaan n. 30 cm.

1285787625_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tästä tuli samalla pizza, johon olen nähnyt eniten vaivaa ja onneksi myös parhaimman makuinen.

Tarvikkeet:

Pohja:

0,5 pss kuivahiivaa (2 tl)
2,5 dl 42-asteista vettä
5,5 - 6,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
2 tl oreganoa oliiviöljyä

Valmistus:

  1. Liota hiiva veteen.
  2. Sekoita keskenään 5,5 dl vehnäjauhoja ja mausteet isossa kulhossa. Lisää hiivaseos ja sekoita, kunnes taikina on tasainen. Anna levätä 10 minuuttia.
  3. Vaivaa taikinaa jauhoitetuin käsin ja lisäile tarvittaessa jauhoja, kunnes taikina on kimmoisa (n. 10 minuuttia). Älä kuitenkaan lisää liikaa jauhoja!
  4. Jaa taikina kahteen niin, että toinen pallo on 2/3 ja toinen 1/3 taikinan määrästä. Siirrä pallot eri kulhoihin, päällystä kauttaaltaan oliiviöljyllä ja laita kelmut päälle. Siirrä lämpimään paikkaan kohoamaan kaksinkertaisiksi (n. 1 - 1,5 h).

1285787776_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sisälle sopisi mainiosti myös cheddar.

Tarvikkeet:

Keitetty tomaattikastike:

1 - 2 valkosipulinkynttä
1 pieni punasipuli
oliiviöljyä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 tlk (70 g) tomaattipyrettä
1 tl sokeria (taittaa tomaattimurskan tölkkimakua)
mausteet: paprikajauhetta, mustapippuria, oreganoa, basilikaa, ripaus cayennepippuria

Valmistus:

  1. Hauduta sipuli- ja valkosipulikuutioita oliiviöljyssä pari minuuttia.
  2. Lisää tomaattimurska ja sokeri. Keitä (ilman kantta) kasaan puolisen tuntia, kunnes seos on sakeaa ja ylimääräinen neste on haihtunut.
  3. Lisää tomaattipyre ja mausteet.
  4. Soseuta tehosekoittimella tasaiseksi.

1285787904_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Omaan makuuni pizza ei ole liian tulinen. Habaneroväli on tosin aika hotti.

Tarvikkeet:

Muut täytteet ja pizzan valmistus:

150 g chili-paprikajuustoa raasteena
400 g naudan paistijauhelihaa
1 tlk (400 g) ruskeita papuja
mausteet: jeeraa, mustapippuria, paprikajauhetta, suolaa
100 g mozzarellajuustoa
3 paprikasiivua (eri värisiä)
3 pepperonipaprikaa
9 jalapenosiivua
9 habanerosiivua
16 tortillasipsiä

Valmistus:

  1. Paista jauheliha kypsäksi. Lisää valutetut ja huuhdellut pavut. Mausta.
  2. Ota isompi pohjataikinapallo jauhoitetulle pöydälle. Kauli siitä pyöreä levy, n. 2,5 cm isompi kuin uunipelti. Siirrä uunipellille.
  3. Ripottele chili-paprikajuustoraaste äärilaidoille ympyrän muotoon niin, että taikinaa jää 2,5 cm yli. Taita taikina reunoilta juuston päälle ja painele tiiviisti kiinni.
  4. Levitä pohjalle tomaattikastiketta.
  5. Ota pienempi pohjataikinapallo ja leikkaa se puoliksi (toisesta puolikkaasta voit tehdä ylimääräisen pikkupizzan). Leikkaa puolikas vielä puoliksi ja rullaa kaksi pitkää (2 x pizzan halkaisija) taikinatankoa. Kiedo ne yhteen ja leikkaa puoliksi. Asettele pizzan päälle "aidoiksi" eri vahvuuksia erottamaan.
  6. Ripottele seuraavaksi mozzarellajuusto. Levitä seuraavaksi jauheliha-papuseosta.
  7. Asettele ensimmäiseen väliin paprikasiivut, toiseen pepperonipaprikat, kolmanteen jalapenosiivut ja neljänteen habanerosiivut.
  8. Asettele vielä tortillasipsit reunoille.
  9. Paista 200-asteisessa kiertoilmauunissa 10 - 12 minuuttia.

1285788152_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Nam!