Piirakat ovat parhaita näin pimeään aikaan teen ja raikkaan salaatin kanssa nautittuna. :) Oheinen ruokaisa piirakka on helposti muokattavissa moneen makuun: ricotan voisi korvata mascarponella, päälle voisi ripotella mustia oliiveja tai vaikka rucolaa paiston jälkeen ja erilaisia mausteitahan on lukematon määrä.

It's the best time of the year to enjoy a cuppa tea with a piece of some savoury pie. This pie can be easily customized to suit different tastes: ricotta could be replaced with mascarpone, you could sprinkle some sliced black olives on top or fresh arugula after baking and naturally there're variety of different spices out there.



Pâte Brisée:
175 g vehnäjauhoja
½ tl suolaa
115 g kylmää voita
30 – 60 ml kylmää vettä
  1. Sekoita jauhot ja suola monitoimikoneessa. Lisää voi ja sekoita koneella, kunnes massa on muruista. Kaada hitaasti ja tasaisesti 30 ml vettä monitoimikoneen syöttöaukosta ja jatka sekoittamista, kunnes massa alkaa muotoutua taikinaksi. Lisää tarvittaessa vettä. Älä työstä taikinaa yli puolta minuuttia.
  2. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile siitä pallo. Litistä pallo levyksi ja kääri tuorekelmuun. Siirrä jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.
  3. Kauli kevyesti jauhotetulla alustalla taikinasta piirakkavuokaa isompi ympyrä ja siirrä kaulimen avulla vuoan päälle. Taputtele jauhotetun taikinapalan avulla reunoille ja töki haarukalla pohjaan reikiä. Esipaista 200° 10 minuuttia. Jotta taikinapohja pitää muotonsa esikypsennyksen aikana, sen päälle on hyvä painella alumiinifoliota ja laittaa vielä päälle painoksi esim. kuivattuja herneitä.
Täytteet:
400 g naudan paistijauhelihaa
1 punasipuli
1 tuubi (130 g) tomaattisosetta
mustapippuria, suolaa
herbes de provencea
oreganoa
valkosipulijauhetta
1 prk (250 g) ricottajuustoa
n. 4 tomaattia
muutama pepperonimakkaraviipale
  1. Paista jauheliha ja kuutioitu sipuli. Mausta seos ja sekoita joukkoon tomaattisose. Nosta levyltä.
  2. Levitä esipaistetun piirakkapohjan päälle ricottajuusto. Levitä päälle jauheliha, painele tasaiseksi ja osittain juuston sekaan esim. haarukan avulla. Lado päälle viipaloidut tomaatit ja pepperonimakkaraviipaleet.
  3. Paista piirakkaa vielä 20 minuuttia.
  4. Anna seistä hetken aikaa ja tarjoa esim. raikkaan salaatin kera.


Pâte Brisée:
175 g flour
½ tsp salt
115 g cold butter
30 – 60 ml cold water
  1. In a food processor, place the flour and salt and process until combined. Add the butter and process until the mixture resembles coarse meal. Pour 30 ml of water in a slow, steady stream, through the feed tube until the dough just holds together when pinched. Add remaining water, if necessary. Do not process more than 30 seconds.
  2. Turn the dough out onto your work surface and gather it into a ball. Flatten into a disk, cover with plastic wrap, and refrigerate for at least 30 minutes.
  3. Roll out the pastry to fit into a 20 to 23 cm tart or pie pan. Lightly roll pastry around your rolling pin, dusting off any excess flour as you roll. Unroll onto the top of your tart or pie pan. Gently lay in pan and with a small floured piece of pastry, lightly press pastry into bottom and up sides of pan. With the tines of a fork, prick the bottom of the dough. Preheat oven to 200° C. Line the unbaked pastry shell with parchment paper or aluminum foil. Fill tart or pie pan with pie weights, rice, or beans. Bake crust for 10 minutes. Remove weights and cool crust on wire rack.
Filling:
400 g ground beef
1 red onion
1 tube (130 g) tomato paste
black pepper, salt
herbes de provence
oregano
garlic powder
250 g ricotta cheese
about 4 tomatoes
a few pepperoni slices
  1. Fry the grounf beef and cubed onion. Season the mix and add in the tomato paste, mix well. Remove from stove.
  2. Spread the ricotta cheese on top of the pie crust. Spread the beef mix on top and press the mix flat with a fork. Top with sliced tomatoes and pepperoni.
  3. Cook the pie for 20 minutes.
  4. Let stand for a while and serve with fresh salad.