Neljältä hengeltä koko illallisen väkertämiseen meni monta tuntia. Eli ihan liian kauan suomalaisessa mittakaavassa. Ruokailua yritettiin pitkittää pidemmäksi kuin perinteinen "vartti & lasku". Alla ei ole kuvaa kaikista susheista ja sashimeista, koska ruoanlaitto oli jo itsessään niin säätämistä, että aina ei muistanut kuvata ja lopulta oli jo niin pimeää, ettei siedettäviä kuvia oikein saanut. Kaikissa ohjeissa ei ole tarkkaa norimäärää, mutta yhteensä kaksi pakettia riittää.
Hyvää ruokaa oli ja tosi hauskaa!
Illan menu oli: Kirkaslieminen keitto okralla, vesikastanjalla ja katkaravuilla, Tonnikalanigiri, Tonnikalamaki, Tonnikalasashimi, Surimisashimi, Kurkkumaki, Thai California Rolls katkaravuilla, California Rolls munakas-valkosipuli-inkiväärikanalla, Temaki Sushi valkosipuli-inkiväärikanalla, Kananmunaan kääritty Sushi herkkusienillä, Tahmeat riisipallot punaisella paputahnalla. Juomana oli japanilaista olutta, sakea, vihreää teetä ja valkoviiniä.
Tuli vähän liioiteltua wasabin kanssa...
Sushiriisi
500 g sushiriisiä
kylmää vettä
3 rkl miriniä
3 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
Huuhtele riisi kylmässä vedessä 3 - 4 kertaa, kunnes vesi on kirkasta.
Valmista riisi riisinkeittimessä ohjeen mukaan.
Kaada riisi leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä riisi varovaisesti, jottei se puuroudu. Anna riisin jäähtyä esim. avonaisen ikkunan vieressä.
Sekoita mirin, riisiviinietikka ja sokeri keskenään. Kuumenna ja sekoittele kattilassa sen verran, että sokeri liukenee. Anna jäähtyä. Ripottele seosta riisin päälle ja kääntele riisiä samalla. Älä hakkaa riisiä muusiksi.
Kirkaslieminen keitto okralla, vesikastanjalla ja jättikatkaravuilla
kirkasliemistä valmiskeittoa
8 okraa
6 vesikastanjaa
12 valmiiksi keitettyä jättikatkarapua
Valmista keitto ohjeen mukaan.
Pilko okrat ja vesikastanjat. Asettele jokaisen kulhon pohjalle 3 katkarapua ja kasviksia.
Kaada kuuma lieni kulhoon.
Thai California Rolls katkaravuilla
18 kpl
300 g valmista sushiriisiä
2 noria
6 valmiiksi keitettyä jättikatkarapua
2 rkl sitruunamehua
2 rkl kalakastiketta
2 rkl fariinisokeria
1 kevätsipuli
1 bird's eye -chili
4 salaatinlehteä
2 norin pituista kurkkusuikaletta siemenet poistettuna
1 dl tuoretta korianteria
Tarjoiluun:
hillottua inkivääriä
soijaa, wasabia
Viipaloi katkaravut pituussuunnassa. Marinoi katkarapuja sitruunamehussa, kalakastikkeessa, fariinisokerissa, kevätsipulissa ja chilissä vähintään 15 minuuttia.
Kuvassa on liian pieni nori, käytä kokonaista noria. Aseta nori bambumatolle, 1,5 cm lähimmästä reunasta. Levitä riisi tasaisesti norin päälle ja jätä 2 cm tyhjää kauempaan reunaan. Asettele riisin päälle salaattia, 6 puolikasta katkarapua, kurkkusuikale ja ripottele päälle korianteria. Rullaa bambumatto riisin yli, poispäin itsestä. Leikkaa terävällä kostealla veitsellä rulla kahdeksaan osaan.
Temaki Sushi valkosipuli-inkiväärikanalla
6 kpl
150 g valmista sushiriisiä
1,5 noria
1 rkl öljyä
1 iso valkosipulinkynsi hienonnettuna
1,5 cm tuoretta inkivääriä ohuina tikkuina
1 bird's eye -chili hienonnettuna
½ dl hienoksi suikaloituja vesikastanjoita
100 g kanan rintafileetä
½ tl sakea
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
½ tl kalakastiketta
tilkka seesamiöljyä
1 kevätsipuli vinoon leikattuna
Tarjoiluun:
hillottua inkivääriä
soijaa, wasabia
Tezu:
1 dl vettä + 1 rkl riisiviinietikkaa
Kuumenna öljy wokissa keskilämmöllä. Paista valkosipulia, inkivääriä ja chiliä 5 sekuntia. Lisää vesikastanjat ja kana. Paista, kunnes kana on kypsä.
Ota pois liedeltä. Leikkaa kana suikaleiksi, kun se on jäähtynyt hieman. Siirrä kanaseos kulhoon ja mausta sakella, suolalla, mustapippurilla, kalakastikkeella ja seesamiöljyllä. Jäähdytä kunnolla. Lisää joukkoon kevätsipuli.
Leikkaa nori neljään osaan (yhteensä 6 osaa). Aseta nori kiiltävä puoli alaspäin vasempaan käteen.
Kostuta oikea käsi tezulla, jotta riisi ei tartu sormiin. Aseta 2 rkl riisiä norin keskelle. Lusikoi kanaseosta päälle.
Muotoile norista tötterö. Käytä hiukan vettä norin sulkemiseen.
California Rolls munakas-valkosipuli-inkiväärikanalla
valmista sushiriisiä
1 annos Temaki Sushi valkosipuli-inkiväärikanalla
salaatinlehtiä (kurkkua)
noria
Munakas:
2 kananmunaa
1 rkl miriniä
½ tl sokeria
vajaa ½ tl soijaa
ripaus suolaa
öljyä paistamiseen
Tarjoiluun:
hillottua inkivääriä
soijaa, wasabia
Riko munien rakenne kevyesti. Sekoita mausteet sekaan. Paista munakas. Leikkaa munakkaasta siivuja.
Kasaa rullat kuten Thai California Rolls katkaravuilla. Lado riisin päälle munakassiivuja, kanaseosta ja salaatinlehtiä.
Kananmunaan kääritty Sushi herkkusienillä
4 kpl
1 suuri herkkusieni kuutioituna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl soijaa
1 kevätsipuli viipaloituna
ripaus mustapippuria
Munakas:
4 kananmunaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 rkl öljyä
Sekoita sienet, soija ja valkosipuli keskenään ja anna marinoitua vähintään 15 minuuttia.
Yhdistä kananmunat ja mausteet kulhossa ja sekoita kevyesti. Paista munakas ja pilko se neljään osaan.
Sekoita sieniseos kevätsipuleiden kanssa ja mausta pippurilla.
Aseta neljäsosa sieniseosta jokaiselle munapalalle. Tän nimi vois olla suomalaisittain Tsutsi - ainakin tuon hammastikun takia.
Tonnikalanigiri (sekä Tonnikalamaki, Tonnikalasashimi, Surimisashimi, Kurkkumaki)
Näistä kaikista ei tullut otettua kuvaa, mutta maki on siis samanlainen kuin California Roll, mutta se sisältää vain yhtä ainesta. Sashimi on käytännössä pelkkää fileroitua kalaa.
350 g tuoretta tonnikalaa
norin pituisia kurkkusuikaleita siemenet poistettuna
noria
surimia
valmista sushiriisiä
wasabia
tezua
Tarjoiluun:
hillottua inkivääriä
soijaa, wasabia
Fileroi kala (2 x 5 cm).
Kostuta kädet tezulla, jotta riisi ei tartu. Ota 1 rkl riisiä ja muotoile siitä paksu "sormi". Sivele riisin päälle hieman wasabia ja aseta kalanpala päälle.
Nauti osa tonnikalasta sashimina. Sulata jäiset surimitikut sashimiksi. Tee kurkuista ja osasta tonnikalaa makirullia.
Tahmeat riisipallot punaisella paputahnalla
Piti jotain japanilaista jälkiruokaakin saada. Helpotettiin valmiskeiton lisäksi urakkaa ostamalla pakasteesta valmista jälkiruokaa. Tämä ei ollut oikein kenenkään mieleen.
Japanilaiset eivät pahemmin pidä makeasta, joten näihinkin piti lisätä paljon sokeria.