Jääkaappikeksit tehdään massasta, jota on pidetty jääkaapissa tai pakastimessa vähintään pari tuntia. Massa muotoillaan halon muotoiseksi ja kääritään voipaperiin. Jäähdyttäminen tekee massasta jämäkämpää ja näin helpommin leikattavaa. Keksit siis muotoillaan leikkaamalla halosta puolen sentin paksuisia siivuja, ei käyttämällä pikkuleipämuotteja. Esim. perinteiset shakkiruutukeksit valmistetaan näin.

Reseptiä voidaan helposti muutella vaihtamalla karpalot esim. sokeroituihin kirsikoihin tai muihin kuivattuihin hedelmiin tai marjoihin. Puolittamalla massa ja lisäämällä siihen kaakaota voidaan valmistaa shakkiruutukeksejä.

2 uunipellillistä

Karpaloista tulee kiva makeus ja "sitkeys" kekseihin.

Tarvikkeet:

115 g huoneenlämpöistä suolatonta voita
100 g sokeria
1 kananmuna
0,75 tl vanilja-aromia
175 g vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
1/8 tl suolaa
1 pss (50 g) kuivattuja karpaloita hienonnettuna

Valmistus:

  1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi (n. 3 - 4 minuuttia).
  2. Lisää kananmuna ja vanilja ja vatkaa tasaiseksi.
  3. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola ja lisää voiseokseen. Sekoita juuri sen verran, että massa on tasainen. Sekoita joukkoon marjat.
  4. Puolita massa. Muotoile siitä suorakaiteen muotoinen, n. 8 cm leveä ja 15 cm pitkä halko ja kääri voipaperiin. Siirrä jääkaappiin 3 tunniksi. Voit pitää massan jääkaapissa kolmisen päivää, tai pakastimessa n. kuukauden.
  5. Leikkaa halosta puolen sentin paksuisia viipaleita, siirrä leivinpaperille ja jätä keksien väliin pari senttiä väliä. Paista 170° kiertoilmauunissa kullanruskeiksi, n. 8 minuuttia.