Ensi kertaa kokeillessani sokerikoristeiden tekoa onnistuin tietysti polttamaan sokerin tummanruskeaksi. Haju oli kamala ja pakkohan sitä oli myös maistaa...Palaneen sokerin maku on tosi etova. Illan haisi sitten keittiö tivolilta.

Toisella kerralla olin jo viisaampi ja onnistuin paremmin sokerin käsittelemisessä. Ensimmäisellä kerralla olin liian hidas kattilan siirtämisessä kylmään vesihauteeseen. Sokeri kuumenee edelleen, vaikka kattilan nostaakin levyltä pois, joten kannattaa olla tarkkana!

Kummatkin koristetyypit ovat ensimmäiset laatuaan, joten varmasti ensi kerralla saisin niistä kauniimmat. Idea nyt kuitenkin selvinnee näistäkin.

Sokerikoriste ei säily kovin hyvin, joten kannattaa käyttää koristeet heti.

Vinkki! Sokeria voi myös värjätä elintarvikeväreillä loppuvaiheessa.

Tarvikkeet:

140 g sokeria

140 ml vettä

¼ rkl sitruuna- tai limemehua

Valmistus:

  1. Laita sokeri, vesi ja mehu kattilaan. Sekoittele miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on liuennut kokonaan ja seos alkaa kiehumaan.
  2. Laita kansi päälle 3 minuutiksi, jotta sokerikiteet valuvat höyryn avulla kattilan reunoilta liemeen.
  3. Ota kansi pois ja keitä sekoittamatta, kunnes liemi alkaa ruskistumaan, n. 155° - 160° (ei yhtään yli, tai sokeri palaa!).
  4. Siirrä kattila liedeltä kylmään vesihauteeseen hetkeksi, jotta kuumeneminen loppuu ja seos jähmettyy hieman.

Kehrätty sokeri:

1263751703_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

  1. Laita pöydän reunalle kaksi pannua, joissa on pitkät varret. Öljyä varsia hieman.
  2. Kasta pallovispilä tai lusikka liemeen ja vispaa nopeasti edestakaisin liikkein kahvojen yläpuolella.
  3. Muodostunut kehrätty sokeri on muotoiltavissa palloksi tai muuksi muodoksi.

Sokerispiraali:

1263752252_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

  1. Voitele veitsen teroituspuikko tai muu pyöreä tanko öljyllä.
  2. Anna sokerimassan jäähtyä hieman.
  3. pyöritä nopeahkolla liikkeellä sokerikiehkuraa puikon ympäri.
  4. Anna spiraalin kovettua puolisen minuuttia ennen pois vetämistä.