Tein tällaisen kokeilun Leivontafoorumin talviseen kakkukisaan. Kakku esittää talvista tannerta, jonka sisältä paljastuu "routainen" kerros New Yorkin juustokakkua (nam!). Ehkä jopa yllättävää, mutta kokonaisuus ei ollut liian makea, vaikka suhteellisen tuhti kyllä - ja herkullinen! =)


I made this experiment for Leivontafoorumi's (The Finnish Baking Forum ;) wintery cake challenge. The cake imitates a wintery ground with NY cheececake (yummy!) being the frost inside. Maybe even surprisingly, the cake wasn't too sweet, altough quite heavy - and deeeelicious! =)

Routainen kakku / Frosty Cake

Tumma kakkupohja:

4 rkl kaakaota
3 dl vehnäjauhoja
½ tl soodaa
1 mm suolaa
120 g voita
2,5 dl sokeria
2 kananmunaa
100 g ranskankermaa
½ dl maitoa
1,5 tl vaniljasokeria

  1. Sihtaa kaakao, jauhot, sooda ja suola keskenään. Jätä syrjään.
  2. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri isossa kulhossa kuohkeaksi. Vatkaa joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Sekoita joukkoon ranskankerma, maito ja vanilja. Vatkaa matalalla teholla sihdin läpi sekaan jauhoseos, kunnes seos on juuri sekoittunut. Älä ylivatkaa. Kaada massa korkeaan voideltuun ja vehnäjauhotettuun 15 cm:n kakkuvuokaan.
  3. Paista kiertoilmauunissa 150° 1 h, kunnes kakkutikkuun ei jää taikinaa. Viilennä vuoassa 10 minuuttia, jonka jälkeen siirrä ritilälle jäähtymään loppuun.

New York Cheececake:

225 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
75 g sokeria
½ tl vaniljasokeria
½ dl maitoa
1/4 sitruunan raastettu kuori
½ tl vastapuristettua sitruunamehua
1 kananmuna
50 g ranskankermaa
2 tl vehnäjauhoja

  1. Älä ylivatkaa!...Vatkaa tuorejuusto sokerin ja vaniljasokerin kanssa tasaiseksi. Lisää maito, sitruunamehu ja sitruunan kuori. Sekoita tasaiseksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Lisää ranskankerma ja vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.
  2. Kaada massa 15 cm:n kokoiseen voideltuun uunivuokaan ja paista kiertoilmauunissa 160° 1 h. Sammuta uuni, mutta jätä kakku sinne muutamaksi tunniksi. (Tavallaan tällä ei ole väliä, koska ei haittaa, vaikka kakku halkeilisikin, kun se menee piiloon.) Siirrä jääkaappiin.

Kokoa kakku seuraavana päivänä.

Kuorrute:

170 g maustamatonta tuorejuustoa
90 g voita
300 g tomusokeria

  1. Vatkaa pehmeä voi ja notkistettu juusto kuohkeaksi. Vatkaa sihdattu tomusokeri vähitellen joukkoon, kunnes massa on tasainen.

Levitä kuorrutetta toisen tumman kakkupohjan päälle. Siirrä juustokakku päälle. Voitele toinen kakkupohja ja kippaa pohja voideltu puoli alas päin. Siirrä toinen kakkupohja päälle ja levitä loput kuorrutteesta kakun päälle ja reunoille. Koristele halutessasi.

Talvinen kakku / Wintery Cake


Dark Cake:

4 tbsp unsweetened cocoa powder
3 dl flour
½ tsp baking soda
1 mL salt
120 g butter
2,5 dl caster sugar
2 eggs
100 g sour cream
½ dl milk
1,5 tsp vanilla sugar

  1. Sift together cocoa, flour, soda and salt. Set aside.
  2. Beat butter and granulated sugar in a large bowl until light and fluffy. Beat in eggs, 1 at a time. Mix in sour cream, milk and vanilla sugar. Through a sifter, gradually beat in flour mixture on low speed until just blended. Do not overbeat. Pour batter into a prepared high 15 cm in diameter pan.
  3. Bake for 1 h (150° C convection oven) or until toothpick inserted in center comes out clean. Cool in pan 10 minutes. Remove from pan; cool completely on wire rack.

New York Cheececake:

225 g natural cream cheese (Philadelphia)
75 g caster sugar
½ tl vanilla sugar
½ dl milk
1 tsp grated lemon zest
½ tsp fresh lemon juice
1 egg
50 g sour cream
2 tsp flour

  1. Do not overbeat! Mix cream cheese with sugar until smooth. Blend in milk, zest and juice and then mix in the eggs one at a time, mixing just enough to incorporate. Mix in sour cream, vanilla and flour until smooth. Pour filling into prepared 15 cm in diameter pan.
  2. Bake for 1 h (160° C convection oven). Turn the oven off, and let cake cool in oven with the door closed for few hours. (This part isn't necessary, as you place the cheececake between the two dark cake discs.) Transfer into refrigerator.

Assemble cake the next day.

Frosting:

170 g natural cream cheese
90 g butter
300 g powdered sugar

  1. Beat soft butter and cream cheese together until fluffy. Through a sifter, gradually beat in powdered sugar until smooth.

Spread one of the dark cake discs with frosting. Transfer cheececake on top. Spread the other dark cake disc with frosting and place frosting side down on the cheececake. Spread the rest of the frosting on the cake and cover all the sides. Decorate if desired.

 Herkullista multaa? / Delicious soil?